Afbeelding

Fietsen en wandelen in het Reggegebied

Algemeen

TWENTE - Met een boek in de hand wandelen of fietsen door de paradijsjes in het Twentse land. Geweldig om je te verdiepen in de lokale geschiedenis en om je ter plekke een voorstelling te maken hoe het er vroeger uit heeft gezien. Wat zich daar heeft afgespeeld, precies op die plek in het Twentse Land. Lijkt dit je wat? Dan is het boek 'Van Westerflier tot Grimberg' echt een aanrader.

Sinds begin juni ligt het boek, geschreven door Ester Smit en Dinand Webbink, in de plaatselijke boekhandels. Vol met spannende, romantische en levendige verhalen over de geschiedenis van de vele kastelen en landhuizen langs het zuidelijke deel van de Regge, te beginnen in Diepenheim om via Goor, Markelo en Enter in Rijssen uit te komen.

Vorig boek
In 2012 verscheen 'Van Eversberg tot Eerde, op zoek naar kastelen en landhuizen langs de Regge'. De goede ontvangst van dit boek inspireerde de auteurs tot het schrijven van een vervolg. "Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in geschiedenis. En over de grote hoeveelheid havezaten in deze omgeving heb ik me altijd het hoofd gebroken. Is het toeval? Wat is de rol van de Regge? Dat moet dan vast iets bijzonders zijn. Niet dus… Waarom er wel zoveel bijzondere panden langs het nietige riviertje staan, wordt uitgebreid behandeld in het boek.

Havezate
Een havezate is een versterkt huis (burcht). Oorspronkelijk was het een benaming voor een grote boerderij met land. In de 17e eeuw was de havezate een riddermatig goed. Het bezit hiervan was een voorwaarde voor lidmaatschap van een ridderschap. De eigenaren waren van adel en hadden erg veel invloed op de lokale samenleving. Rijk zijn in die tijd betekende veel voordelen, niet alleen veel geld en macht maar ook grote stukken grond. De gewone bevolking mocht op het land van de adel werken. Die mensen leefden dus eigenlijk op de grond van de adel. Na 1800 kwamen er veel niet-adellijke mensen in het bezit van een kasteel. Helaas is van veel van de beschreven huizen langs de Regge weinig meer over dan een ruïne of het restant van een gracht. Maar in Rijssen en Goor is nog een enkele havezate bewaard gebleven. Denk daarbij aan de Oosterhof en Hekeren. Kijk je naar Diepenheim, dan zie je dat daar nog heel te bezichtigen is: Westerflier, Warmelo, huis Diepenheim, het Nijenhuis, Weldam en Wegdam.

Beeldmateriaal
In het boek staan prachtige foto's, maar ook (origineel) kaartmateriaal en beschrijvingen van de locaties van alle havezaten. Het inspireert je 100% zeker tot het bezoeken van bestaande kastelen en tot het zelf op zoek gaan naar havezaten die geheel of grotendeels van de aardbodem verdwenen zijn.

Meer informatie
De prijs van het boek is €14,50. Het is verkrijgbaar bij de plaatselijke boekhandels. ISBN: 978-90-76272-39-9. Meer informatie kun je vinden op: www.boaken.nl

De fractie van Awaz (staand uiterst rechts). Zij vroegen de Tweede Kamer om meer aandacht voor de invloed van sociale media op de mentale gezondheid van jongeren.
'Jeugd niet genoeg gerepresenteerd' 5 uur geleden
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 7 uur geleden
Afbeelding
Nog enkele kaarten voor In Het Volkspark Festival 9 uur geleden
Afbeelding
Column: Oorlogsmaterieel deur de straoten: Heldern vriej! 22 uur geleden
Afbeelding
Vier nieuwe films te zien bij ZINema 23 uur geleden
Afbeelding
Gemeente heeft plannen voor Hellendoorn Noord 18 apr, 14:25
Afbeelding
Column: Vakmanschap... 18 apr, 11:46
In 'Wat bezielt je' vertelt Paul Janse over zijn leven en zijn geloof, dat door de jaren heen veranderd is.
Paul Janse schuift aan bij Wil de Bruine in Wat bezielt je 18 apr, 10:12