Afbeelding

Veel jonge veteranen op plaatselijke Veteranendag

Algemeen

RIJSSEN - Opvallend veel jonge veteranen bezochten zaterdag de plaatselijke Veteranendag van de gemeente Rijssen-Holten in het Parkgebouw.

De verscheidenheid in het gezelschap oud-strijders kon niet groter zijn. Oud-verzetsstrijder Roelf Wolterink (95), oud-Indiëganger Gerrit Janssen (92) oud-Indiëganger, oud-Nieuw-Guineaganger Dick Poortman (78), naast jonge Afghanistangangers als Robert Jan Zonnebelt.

Presentatie
Het organiserende Comité Herdenkingen Rijssen zocht al geruime tijd naar een manier om jonge veteranen naar de plaatselijke Veteranendag te krijgen. Daarvoor moet er dan - naast ontmoeting met de wapenbroeders en -zusters - wel iets te beleven zijn. Besloten werd om de jonge veteranen daarbij in te schakelen en ook aan het woord te laten. Dat lijkt nu te zijn gelukt. Robert-Jan Zonnebelt verzorgde een indrukwekkende presentatie over zijn missie in het buitenland.

Groei
Ook het aantal veteranen, dat de afgelopen jaren geen echte groei vertoonde, was deze keer verheugend hoog. De plaatselijke Veteranendag wordt traditiegetrouw een week voor de landelijke Veteranendag in Den Haag gehouden. Daardoor hebben de oudere veteranen plaatselijk ook een bijeenkomst en jonge veteranen kunnen, als ze dat wensen, ook nog deelnemen aan de landelijke Veteranendag.

Grootschalig
Zaterdag bleek echter dat een beduidend aantal jongere veteranen de landelijke happening in Den Haag te grootschalig vinden en opzettelijk kozen voor de plaatselijke Veteranendag in het Volkspark.

Burgemeester
Overigens was veel hetzelfde gebleven. Burgemeester Arco Hofland reikte zilveren anjers uit, hét verzetssymbool bij uitstek. In zijn speech dankte hij de veteranen voor hun inzet in binnen- en buitenland voor hun bijdrage aan de vrede.

The last Post
Na de koffie begaf zich het gezelschap naar de muziekkoepel voor de traditionele groepsfoto. Hierna werd de vlag gehesen door de scouts van Scouting Rijssen. Een trompettist van Scouting Rijssen liet The Last Post klinken, waarna 2 minuten stilte in acht werd genomen om de gevallen kameraden te herdenken. De korte plechtigheid werd afgesloten met het gezamenlijk zingen van twee coupletten van het Wilhelmus. Hierna gingen de veteranen naar binnen om gezamenlijk een eenvoudige lunch te gebruiken, waarna een ieder nog kon napraten om daarna zijns of haars weegs te gaan.

Herhaling
De organisatie van de plaatselijke Veteranendag kan terugzien op een geslaagde dag. Volgens Comité voorzitter Peter Mensink daalt het aantal oud-strijders van de Tweede Wereldoorlog en Nederlands-Indië gestaag. Dus het voortbestaan van de plaatselijke Veteranendag staat of valt met de deelname van nieuwe veteranen. Dat heeft best even zoeken gekost, maar door de inspanningen van tweede voorzitter Erik Brinks hebben we ze tóch gevonden én ze wilden ook ruimhartig hun bijdrage leveren aan het slagen van deze dag en dat is ruimschoots gelukt. Voor herhaling vatbaar," aldus Mensink.

Het begin van Koningsdag vorig jaar. Na de opening door Ewald Aaltink en de burgemeester kon het feest echt beginnen.
Volop vertier tijdens Koningsdag Nijverdal 21 apr, 18:17
Overal in de gemeente zijn volop activiteiten voor kinderen én volwassenen.
Koningsdag Marle 21 apr, 14:16
Afbeelding
Winkelen bij Voedselbank Hellendoorn 21 apr, 11:46
Naast alle activiteiten buiten, is er binnen in de HOi-studio van alles te beleven.
Koningsdag bij HOi is 'Samen Oranje' 21 apr, 10:10
Afbeelding
Eschlanderkapel Hellendoorn organiseert een fietstocht voor de hele familie 20 apr, 19:26
Tafereel uit de bevrijdingsstraat in het Memory Vrijheidsmuseum. Het ontbijt zal plaatsvinden in de centrale hal, maar ontbijters kunnen het museum wel bezoeken. (Foto: MVM)
Meld je volgende week aan voor bevrijdingsontbijt 20 apr, 14:13
Afbeelding
Zonnebloem 75 jaar 20 apr, 12:00
Afbeelding
Lentewandeling met Natuurmonumenten 20 apr, 10:05