Afbeelding

Met de zomp over de Regge

Algemeen

HELLENDOORN - In de maanden juli en augustus varen de Enterse zompen iedere dag over de Regge. Elk uur is er een afvaart in Rijssen, Hellendoorn en Enter. De eerste zomp vertrekt 's ochtends om 11.00 uur en de laatste vertrekt 's middags om 16.00 uur. Op de zomp zijn altijd twee schippers aanwezig die u alles willen vertellen over het wel en wee van de schippers, natuurschoon, de vernieuwde Regge enz.

"Ongeveer tweehonderd jaar geleden voeren 120 zompen vanuit Enter over de Regge richting de Hanzesteden Kampen en Zwolle", vertelt schipper Hans Baan aan boord van "de Schuttevaer" enthousiast. "Nu is de autoweg A1 belangrijk voor het vervoer maar in die tijd was dat de Regge. De wegen waren nog onverhard, in de winter veel modder en in de zomer was het veel te stoffig. De zomp was het vervoermiddel om onder andere hout, eieren, klompen, turf en later ook jute en katoen te vervoeren".

Nieuwe zomp
Nadat jaren geen zomp meer over de Regge voer werd in 1986 door een groep geïnteresseerde mensen weer een nieuwe zomp te water gelaten. Ook kwam er in Enter de nieuwe zomp "De Vriendschap" en in Hellendoorn "De Schuttevaer".

Vaste tochten
Met deze drie zompen worden nu de vaste vaartochten gedaan. Daarnaast zijn er bijzondere vaartochten zoals "Romantische Avondroodtocht", de "Overtoomtocht" en de "Vroege Natuurvaart". Deze zijn erg in trek vanwege de duur en de rust in de vroege morgen en avond. Ook kan de zomp voor privé-vaarten besproken worden.

Meer informatie
Wil je graag meer informatie? Ga dan naar de Tourist Info in Wierden en Nijverdal of mail naar info@entersezomp.nl. Kijk voor de data en tijden op www.entersezomp.nl. De prijs van een vaartocht is voor volwassenen €4,50 en voor kinderen €2,00. In Hellendoorn begint het vaarseizoen op dinsdag 9 juli.

Afbeelding
Column: Oorlogsmaterieel deur de straoten: Heldern vriej! 5 uur geleden
Afbeelding
Vier nieuwe films te zien bij ZINema 6 uur geleden
Afbeelding
Gemeente heeft plannen voor Hellendoorn Noord 10 uur geleden
Afbeelding
Column: Vakmanschap... 12 uur geleden
In 'Wat bezielt je' vertelt Paul Janse over zijn leven en zijn geloof, dat door de jaren heen veranderd is.
Paul Janse schuift aan bij Wil de Bruine in Wat bezielt je 14 uur geleden
Het nieuwe urban skatepark in het Blokkenpark is bijna klaar, maar is al in gebruik genomen. (Foto: Wouter de Wilde | DE WILDE MEDIA)
Opening van Urban Skatepark 17 apr, 19:45
Afbeelding
Inge fotografeert hobby's: Renate houdt van schilderen 17 apr, 18:05
De drone stuurt de coördinaten door zodat de vrijwilligers de dieren of nesten kunnen weghalen.
Project opsporen en redden 17 apr, 13:53