Sterrenwacht viert jubileum maanlanding

Algemeen

HELLENDOORN - Op zaterdag 20 juli aanstaande is het precies 50 jaar geleden dat Neil Armstrong en Buzz Aldrin op de Maan landden.

Het is de eerste keer geweest dat mensen op een ander hemellichaam liepen en er ook sliepen. Dit hoogtepunt uit de geschiedenis van de ruimtevaart en mensheid wordt op zaterdag 20 juli feestelijk gevierd bij Sterrenwacht Hellendoorn met een uniek programma voor jong en oud.

Middagprogramma
Spectaculaire Maanreis voor de jeugdige Astronaut! Wil je astronaut worden? Heb je belangstelling voor de Ruimtevaart? Kom dan naar deze speciale middag bij de Sterrenwacht Hellendoorn. In een interactieve presentatie neemt ruimtevaartdeskundige Hans van der Lande, je mee op een ruimtereis naar de Maan. Jij en andere kinderen horen niet alleen alles over de historische ruimtevlucht van Apollo 11, maar ervaren ook zelf hoe het is om een raketje te lanceren, hoe het eten van de maanastronauten smaakte en wat je voelt als je gewichtloos bent geweest. Ook kun je zelf een afdruk maken van een maanschoen zoals die door Neil Armstrong is achtergelaten op de Maan, of gewoon maar een maankrater maken? Het kan allemaal en er is zelfs een mini expositie van voertuigen die op de maan zijn geweest.

Astronauten in spe
Natuurlijk wordt er ook stilgestaan bij de toekomst van de bemande maanreizen. Immers, de jeugd moet de uitdaging weer op pakken en wie weet lopen ze straks zelf op de Maan! Er is nog nooit een Nederlander of vrouw op de Maan geweest! Misschien is er onder de kinderen iemand die dat ooit gaat doen! Als het meezit kun je ook kennismaken met het spannende planetarium en de telescopen van de sterrenwacht, in elk geval staat er een "Moondrink" voor je klaar. Deze speciale ruimtevaartpresentatie met activiteiten, is geschikt voor jeugd van 7 tot en met 16 jaar. Entree kost 3 euro. Aanvang om 15.00 uur, zaal open om 14.30 uur. De reguliere publieksopening van zaterdagmiddag komt hiermee te vervallen.

Avondprogramma
De vlucht van Apollo 11 in beeld en verhaal. In een boeiende presentatie met echt uniek beeldmateriaal neemt ruimtevaartdeskundige Hans van der Lande u mee naar de tijd van de Apollo maanlandingen. Het waren Neil Armstrong en Buzz Aldrin die als eerste mensen in 1969 over de Maan liepen tijdens de vlucht van Apollo 11. Het verhaal achter de eerste maanlanding zit vol rivaliteit, mislukkingen en doorzettingsvermogen. Ook nu, 50 jaar later, zijn de Apollomaanvluchten nog een inspiratiebron om te dromen, voor creativiteit en voor samenwerking op ieder niveau. Deze boeiende lezing start om 19.30 uur, de zaal is open vanaf 19.00 uur. Entree kost 5 euro. De sterrenwacht is gevestigd aan de Grotestraat 281. Kijk ook op: www.sterrenwachthellendoorn.nl

Afbeelding
SVVN speelt gelijk tegen Wilhelminaschool: 0-0 2 uur geleden
Afbeelding
Hertruiters springen zich in de prijzen 12 uur geleden
Het begin van Koningsdag vorig jaar. Na de opening door Ewald Aaltink en de burgemeester kon het feest echt beginnen.
Volop vertier tijdens Koningsdag Nijverdal 21 apr, 18:17
Overal in de gemeente zijn volop activiteiten voor kinderen én volwassenen.
Koningsdag Marle 21 apr, 14:16
Afbeelding
Winkelen bij Voedselbank Hellendoorn 21 apr, 11:46
Naast alle activiteiten buiten, is er binnen in de HOi-studio van alles te beleven.
Koningsdag bij HOi is 'Samen Oranje' 21 apr, 10:10
Afbeelding
Eschlanderkapel Hellendoorn organiseert een fietstocht voor de hele familie 20 apr, 19:26
Tafereel uit de bevrijdingsstraat in het Memory Vrijheidsmuseum. Het ontbijt zal plaatsvinden in de centrale hal, maar ontbijters kunnen het museum wel bezoeken. (Foto: MVM)
Meld je volgende week aan voor bevrijdingsontbijt 20 apr, 14:13