Afbeelding

Signaleren van niet- aangeboren hersenletsel

Algemeen

NIJVERDAL - Het signaleren van niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en het herkennen van problemen waar mensen met NAH mee kampen is moeilijk. Doordat de gevolgen vaak onzichtbaar zijn krijgen mensen met NAH vaak niet of te laat de juiste hulp en ondersteuning. InteraktContour organiseerde daarom eind juni een netwerkbijeenkomst voor professionals met als doel het delen van kennis over niet-aangeboren hersenletsel en het versterken van de samenwerking in de zorg voor mensen met NAH.

In Nederland ervaart 3,8% van de bevolking problemen als gevolg van niet-aangeboren hersenletsel door bijvoorbeeld een ongeluk, beroerte of hersentumor. Dat betekent dat in de gemeente Hellendoorn 1360 mensen wonen die dagelijks problemen ondervinden. Helaas zijn de gevolgen vaak onzichtbaar voor de buitenwereld en lijken de klachten op die van een burn-out of een depressie: ernstige vermoeidheid, somberheid, passiviteit, impulsiviteit, verhoogde prikkelgevoeligheid en geheugenproblemen.

Overprikkeld
Danny, deelnemer van de dagbesteding van InteraktContour, vertelde uit eigen ervaring hoe het is om hersenletsel te hebben. "Ik ben snel overprikkeld, heb last van ernstige vermoeidheid en heb een kort lontje gekregen. Ook heb ik sinds mijn hersenletsel moeite om in beweging te komen. Zonder InteraktContour zou ik de hele dag op de bank liggen. Door dagbesteding heb ik nu rust en ritme en kom ik met een voldaan gevoel thuis".

Signaleren en begeleiden
Bij de netwerkbijeenkomst eind juni waren professionals van o.a. Zorgaccent, Stichting Evenmens, Stichting De Welle, ZGT, Stichting Thuisteam Twente en de Hersenstichting aanwezig. Zij hebben in hun dagelijks werk te maken met niet-aangeboren hersenletsel. Tijdens de bijeenkomst kregen de aanwezigen meer inzicht in de oorzaken, gevolgen en problemen van niet-aangeboren hersenletsel, hoe je dit kunt signaleren, begeleiden en welke hulp en ondersteuning mogelijk is.

Meer informatie
In de gemeente Hellendoorn biedt InteraktContour dagbesteding en individuele begeleiding aan mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Bent u benieuwd wat InteraktContour? Neem dan telefonisch contact op: 0548-613500 of stuur een email naar nijverdal@interaktcontour.nl

Een grote groep klanten stond woensdagochtend te wachten tot ze 'hun' nieuwe Aldi van binnen konden bekijken.
'Het is een prachtige winkel geworden' 1 uur geleden
Afbeelding
Lees de nieuwe Hart van Hellendoorn-Nijverdal al online 2 uur geleden
Coach Jan Mensink was teleurgesteld na afloop van de wedstrijd (foto: Wim Beunk).
Heren Het Ravijn treffen De Zaan en verliezen 14 uur geleden
Maak Koningsdag extra gezellig door te profiteren van 20 procent korting op de gehele collectie bij Unique Mode.
Kom extra genieten bij Unique Mode 16 uur geleden
Afbeelding
Koning maakt kennis met talenten Kleurrijk 19 uur geleden
Afbeelding
Vijf films te zien in meivakantie bij ZINema 22 uur geleden
Afbeelding
SVVN speelt gelijk tegen Wilhelminaschool: 0-0 24 apr, 08:05
Afbeelding
Hertruiters springen zich in de prijzen 23 apr, 21:50