<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195474&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvannijverdal.com&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=744" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Goed onderhoud voor schutting

TWENTE - Alles heeft wel eens onderhoud nodig om goed te blijven functioneren. Zo ook in en om het huis. De schutting is hierbij een item wat we vaak vergeten. Zolang hij niet omvalt, doen we er doorgaans weinig aan. Toch is onderhoud aan de schutting belangrijk voor jaren plezier.

Welk onderhoud nodig is en hoe vaak hangt met name samen met de soort hout waar uw schutting van gemaakt is. Zo heeft een hardhouten schutting ander onderhoud nodig dan een zachthouten schutting. Er zijn veel houtsoorten te koop, waarbij ook het onderhoud en de weersbestendigheid uiteenlopen.

Houtsoorten
Er zijn veel houtsoorten te vinden. Hardhout maakt men doorgaans van loofbomen en het groeit minder snel dan naaldbomen. Voorbeelden zijn eikenhout en kastanjehout. Bankirai, azobè en kapur komen van het tropisch hout zijn van origine ook hardhoutsoorten. Grenenhout en Douglas komen van de naaldbomen en is zacht hout. Ze vragen beide een andere aanpak en onderhoud.

Onderhoud hardhout
Hardhouten schuttingen kunnen bij weer en wind groen uitslaan, met op termijn een grijze kleur. Een vuile en groene schutting kan men schoonmaken door een sopje aan te maken in een emmer warm water met lijnoliezeep. Voor de dosering is 1à 2 dopjes voldoende. Als het echt zeer vuil is kan de dosering worden verhoogd. Breng het sopje aan en laat het een tijdje weken. Na dat het is ingeweekt boen de schutting af met een borstel. Spoel het af met water en laten gewoon drogen.

Afwerking
Wanneer het hout droog/kaal is behandelt u het met impregneerolie. Daarna kunt u het behandelen met hardhout olie. Laat het ongeveer een half uur drogen en breng dan de volgende laag aan. Na deze behandeling de schutting afnemen met droge doeken zodat er geen olie achter blijft. Nu wachten tot de olie er goed ingetrokken is. De volgende laag kan de dagen daarop pas worden aangebracht. Breng zoveel olie aan tot dat het hout heel goed verzadigd is.

Onderhoud zacht hout
Het onderhouden van een zacht houten schutting vraagt een ander onderhoud dan hardhouten schutting. Een zacht houten schutting wordt afgeschuurd en er volgens met beits behandeld. In de handel zijn verschillende soorten en kleuren beits, naar gelang hoe de schutting er uit komt te zien. Gebruik bij voorkeur een blanke beits van goede kwaliteit. Goedkoop is duurkoop. Een zacht houten schutting hoeft maar om de drie of vijf jaar gebeitst te worden. Het beste is om elk kwartaal de schutting schoon te maken voor een goed onderhoud.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195474&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvannijverdal.com&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=744" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
Auto zoeker
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195492&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=hartvannijverdal.com&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=744" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195475&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvannijverdal.com&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=744" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>