Afbeelding
Foto: Pixabay

Subsidieregeling voor varkenshouders uitgesteld

Algemeen

TWENTE - Varkenshouders die willen stoppen met hun huidige bedrijf moeten nog even geduld hebben. De subsidieregeling zou vanaf augustus in werking gaan, maar dit is uitgesteld naar het najaar.

De reden om het uit te stellen ligt bij de Europese Commissie. Het wachten is op de goedkeuring van deze commissie en de bijbehorende staatssteun om de zogenaamde Subsidie sanering varkenshouderijen (SRV) te kunnen uitvoeren. Hoewel was voorspeld dat dit traject in de zomer afgerond zou zijn, is dit nu niet het geval. Daarom heeft minister Carola Schouten besloten om de subsidie pas dit najaar open te stellen. Dit geeft varkenshouderijen meer bedenktijd over of ze hier gebruik van willen maken.

Geuroverlast
De subsidie is bedoeld voor een specifieke doelgroep: varkenshouderijen die momenteel geuroverlast veroorzaken en daardoor klachten ontvangen van bijvoorbeeld omwonenden. In sommige gevallen willen deze boeren graag stoppen met hun bedrijf, maar is dit financieel niet haalbaar vanwege de gedaalde waarde van de stallen en de wisselende prijzen voor varkensrechten. Bij varkenshouderijen die in aanmerking komen voor deze subsidie, worden deze kosten deels vergoed. Ze ontvangen een marktconforme prijs voor de varkensrechten en een subsidie voor waardeverlies van de stallen. Dit maakt stoppen haalbaar, als het dat eerder niet was.

Inschrijven
Varkenshouderijen zullen in het najaar zo'n 6 weken de tijd krijgen om zich in te schrijven voor de regeling. Daarna wordt bekeken of men daadwerkelijk in aanmerking komt voor een vergoeding. In totaal stelt Het Rijk 180 miljoen euro beschikbaar voor deze subsidies aan boeren.

Afbeelding
Duik in de wereld van het water tijdens Twentse Waterweken 2 uur geleden
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 4 uur geleden
Bas en Tim leverden beide mooie prestaties afgelopen weekend.
Fysion boekt mooie resultaten op NK-heren turnen tweede divisie 4 uur geleden
Afbeelding
Bootcamp for Kids in de meivakantie 8 uur geleden
Afbeelding
Scouting de Reggegroep houdt fietspuzzeltocht 10 uur geleden
Een grote groep klanten stond woensdagochtend te wachten tot ze 'hun' nieuwe Aldi van binnen konden bekijken.
'Het is een prachtige winkel geworden' 13 uur geleden
Afbeelding
Lees de nieuwe Hart van Hellendoorn-Nijverdal al online 14 uur geleden
Coach Jan Mensink was teleurgesteld na afloop van de wedstrijd (foto: Wim Beunk).
Heren Het Ravijn treffen De Zaan en verliezen 24 apr, 19:49