Afbeelding

Dagje uit in Hellendoorn

Algemeen

HELLENDOORN - Het jaarlijkse dagje uit in Hellendoorn wordt dit jaar op 30 juli georganiseerd door de Stichting Oald Heldern en de Vereniging Oale Ambachten. Ook dit jaar is er voor jong en oud weer van alles te zien en te beleven.

Nieuw dit jaar bij museum Erve Hofman is de hoepelbrander Piet Westendorp. Hij is de laatste van Nederland die nog op ambachtelijke wijze metalen hoepels om houten wielen legt. Het gebruik van vuur maakt daar een spectaculair gezicht van. Maar hij is zeker niet de enige die zijn ambachtelijke vaardigheden tentoonstelt. Karnen, brood bakken, houtsnijden, stoelen matten en klompen maken. Het komt allemaal aan bod.

Brommertoertocht
Er zijn voor de liefhebber ook tientallen bijzondere brommers te bewonderen. Daarmee wordt ook een toertocht gereden die begint en eindigt op het feestelijke terrein aan de Hofmanstraat. Ook kun je een kijkje nemen in de wereld van landbouwmachines en tractoren. Daar komt ook weer van alles voorbij om te zien en ervaren. Dorsen met een antieke dorsmachine of ouderwets met een vlegel. Bovendien rijdt ook Bello, de oude dorpstrein, rond om een ritje mee te maken. Zo waan je je weer helemaal in de jaren dertig.

Vakmensen
Voor zoveel ambachten net zoveel vakmensen. Van kantklossen tot mosterd maken. Je kunt het zo gek niet bedenken of iemand legt je haarfijn uit hoe je tot het beste resultaat komt. Natuurlijk is ook de Oale Smederieje geopend waar je de smeden in de weer kunt zien met het vuur, de blaasbalg, en natuurlijk hun talenten. Voor iedereen is wel wat te doen bij dit grote feest. Voor de allerkleinsten is er bijvoorbeeld een knuffelhoek met cavia's en konijnen. Harmonicaspelers zorgen voor gepaste sfeermuziek en er zijn verschillende belegde broodjes, krentenwegge en een ijskar aanwezig. Het terrein aan de Hofmanstraat 2 is geopend voor iedereen van 11.00 tot 17.00

Toegang tot het terrein is gratis, voor toegang tot het museum betaal je slechts €1,-. Voor meer informatie kun je kijken op www.oaldheldern.nl of www.facebook.com/oaldheldern.denoaberschop.

Afbeelding
Hé notaris, verklaar 's! 16 minuten geleden
Afbeelding
Column: Härte van oons dörpien: zîej hebt 't käts verknald 12 uur geleden
Afbeelding
'Van mijn kleinkinderen krijg ik veel inspiratie' 14 uur geleden
Afbeelding
De Paashaas op bezoek! 16 uur geleden
Afbeelding
ColumLicht balsemen 18 uur geleden
King Stage
Volledige line-up Dauwpop 2024 bekend: Donnie, The Horse Company en Michelle David & The True-Tones toegevoegd 18 uur geleden
Inwoners kunnen een bijdrage aanvragen om mee te kunnen doen met sport, cultuur, onderwijs en maatschappelijke activiteiten.
Meedoenregelingen: voor een extra steuntje in de rug 20 uur geleden
Afbeelding
Ontdek het avontuur: de ZorgSaam Reggedaltrail 22 uur geleden