Afbeelding

Hancate blijft zich verzetten tegen komst Oranjeborg

Algemeen

HANCATE - De beoogde komst van Oranjeborg naar Hancate houdt de gemoederen flink bezig. Advocaat mr. Maaike Weda, die de belangen behartigt van enkele omwonenden, legt uit waarom de plannen voor 30 woonzorgunits voor mensen met zogenaamde dubbel- of triple-diagnostiek niet in goede aarde vallen in de Hellendoornse buurtschap.

"Het worden woningen waar verstandelijk beperkte bewoners komen, die uitbehandeld zijn. Vaak hebben zij ook een verleden met verslaving- of psychiatrische problematiek. Uitbehandeld betekent dat ze niet te genezen zijn. Die combinatie zorgt ervoor dat de omwonenden zeer huiverig zijn voor de plannen van Oranjeborg en de gemeente. Zij vragen zich af of de medewerkers van Oranjeborg wel de continue zorg kunnen leveren die hier nodig is en of de gemeente zich wel beseft wat dit voor het dorp Hellendoorn betekent. Deze mensen hebben de rest van hun leven zeer intensieve zorg nodig. Terwijl ze worden gehuisvest bij het drukste kruispunt van de omgeving. De omwonenden laten dat niet zomaar gebeuren, nu hun kinderen er dagelijks langs dienen te rijden".

Kosten en risico's
Hulpdiensten in de omgeving, zoals de huisarts, politie, ambulance en brandweer, krijgen het volgens Maaike Weda extra druk door de komst van Oranjeborg: "In de criteria voor de Regeling langdurige zorg, waaronder deze cliënten vallen, staan zaken als 'sterk gedragsgestoord', 'intensief begeleidingsbehoeftig' en zelfs 'Ze kunnen frequent en onvoorspelbaar fors gewelddadig reageren.' Dat betekent ook extra werk voor de hulpdiensten, die daardoor minder tijd en aandacht hebben voor overige noodsituaties, want de hulpdiensten worden niet uitgebreid. Als deze cliënten rond gaan zwerven, krijgen de inwoners van het dorp Hellendoorn ook met ze te maken en dat is voor velen een angstig idee. Het is vrij logisch dat de omwonenden bang zijn om een instelling in hun buurt te krijgen zoals in Den Dolder, van waaruit de moordenaar van Anne Faber zijn daad pleegde. Het gaat hier om geprivatiseerde zorg waarvoor de kosten en risico's bij de gemeenschap komen te liggen."

Bestemmingsplan-
wijziging

De gemeente ziet andere belangen dan de omwonenden, zo vervolgt de advocaat: "Kan nu ineens het bestemmingsplan wél worden gewijzigd, terwijl de bewoners van het buitengebied normaal gesproken amper iets voor elkaar kunnen krijgen? Woningbouw voor jonge gezinnen is niet mogelijk in het buitengebied en nu gaat de politiek opeens op zoek naar manieren om het wel mogelijk te maken voor deze 30 mannen met een problematische achtergrond. Hoe valt dit nu te rijmen?".

Het begin van Koningsdag vorig jaar. Na de opening door Ewald Aaltink en de burgemeester kon het feest echt beginnen.
Volop vertier tijdens Koningsdag Nijverdal 21 apr, 18:17
Overal in de gemeente zijn volop activiteiten voor kinderen én volwassenen.
Koningsdag Marle 21 apr, 14:16
Afbeelding
Winkelen bij Voedselbank Hellendoorn 21 apr, 11:46
Naast alle activiteiten buiten, is er binnen in de HOi-studio van alles te beleven.
Koningsdag bij HOi is 'Samen Oranje' 21 apr, 10:10
Afbeelding
Eschlanderkapel Hellendoorn organiseert een fietstocht voor de hele familie 20 apr, 19:26
Tafereel uit de bevrijdingsstraat in het Memory Vrijheidsmuseum. Het ontbijt zal plaatsvinden in de centrale hal, maar ontbijters kunnen het museum wel bezoeken. (Foto: MVM)
Meld je volgende week aan voor bevrijdingsontbijt 20 apr, 14:13
Afbeelding
Zonnebloem 75 jaar 20 apr, 12:00
Afbeelding
Lentewandeling met Natuurmonumenten 20 apr, 10:05