Afbeelding

Toneelgroep Doarle speelt script wapendropping 'Bericht voor Groote Jan' van Nieboer

Algemeen

DAARLE - De wapendropping op de Piksen in Daarle/Hoge Hexel vond plaats in september 1944. In de aanloop naar 75 jaar vrijheid volgend jaar wordt deze wapendropping dit jaar, 75 jaar na dato, nagespeeld. De toneelgroep Doarle zal een aantal scenes naspelen tijdens deze gebeurtenis met een script dat is geschreven door Hans Nieboer (69) uit Vroomshoop, zoon van de verzetscommandant Jan Nieboer. Het script is in korte tijd geschreven om een aantal gebeurtenissen met betrekking tot de wapendropping na te spelen door de toneelgroep.

Qua organisatie moet er veel gebeuren om dit in korte tijd van de grond te krijgen. Gelukkig steken veel mensen een helpende hand toe, waaronder de leden van de toneelgroep Doarle en Hans Nieboer. Samen met regisseur Nico Boot en Roelof Menkveld werden de mogelijkheden van het script voor het toneelspel overlegd. Hans kende het boek 'Bericht voor Groote Jan' uit 1946 dus dat scheelde wel. Zijn interesse en inspiratiebron haalt hij onder andere uit het verhaal van zijn eigen vader, uit boeken, gesprekken en interviews met diegenen die de periode van oorlog en verzet meemaakten. Hans schreef het boek 'Vroomshoop Bevrijd' en ook het theaterstuk '5 april 1945' dat 4 jaar geleden in Vroomshoop werd opgevoerd. Hij bewerkte daarvoor het boek dat hij zelf eerder had gemaakt. Het was een eerbetoon aan niet alleen zijn vader, maar aan alle mensen in het verzet.

Het script
Nieboer vindt het moment dat het bericht op de radio over de wapendropping wordt omgeroepen de mooiste scène. "Het leven in de waagschaal stellen, de kameraadschap, de spanning, maar ook de bezorgdheid die dat met zich meebrengt". Een mooie anekdote is de romance die Hans er in had willen schrijven, maar Nico gaf aan dat dat niet kon. "De karakters waren neef en nicht, dus dat ging niet". Intussen is de toneelgroep druk aan het oefenen om het in de weinige tijd die er nog is, er een geweldige uitvoering van te maken.

Wapendropping
Een aantal verzetsmensen organiseerde zich in de groep Salland. Deze werd vanuit Hoge Hexel aangestuurd door kapitein Evert Lancker. Na de dropping in Hoge Hexel werd er uitgeweken naar een afwerpterrein in Stegeren. Onder leiding van commandant Jan Nieboer werd een verzetsgroep uit Vroomshoop, Mariënberg, Beerzerveld, Daarlerveen en Daarle actief in Stegeren, vlakbij het beruchte kamp Erika. Er werd samengewerkt om de gedropte wapens, voedsel en ook geallieerde militairen op de juiste bestemming af te leveren. Wapendropping in 2019 De wapendropping die plaats vond op de Piksen/ Hexelse Flier onder leiding van kapitein Lancker, wordt op vrijdag 13 september opnieuw uitgevoerd. Mits de weersomstandigheden goed zijn, anders wordt uitgeweken naar een andere datum. Het wordt een avondvullend programma, geschikt voor jong en oud.

Afbeelding
Laat de dagelijkse sleur van je afglijden: Geniet van een avond vol humor! 3 uur geleden
Afbeelding
Stap in de wereld van Juf Roos en Gijs voor een verjaardagsfeest om nooit te vergeten! 11 uur geleden
Jong en talentvol lid van SNO Nijverdal Sam van Veen (foto: Linda van Beekhoven).
Cursus Verenigingsscheidsrechter: ga fluitend het veld op! 30 apr, 20:18
Afbeelding
'Kuier deur Kruidenwijk': Stap voor stap naar een actiever en socialer leven 30 apr, 15:05
De nieuwe trainer van NKC ' 51 2: Herman Egberts
Herman Egberts wordt trainer van het tweede van NKC '51 30 apr, 13:58
Afbeelding
Ontdek reizen met het openbaar vervoer 30 apr, 09:15
Afbeelding
King's Men weer op de planken 29 apr, 12:31
Afbeelding
Ontwar digitale knopen 29 apr, 08:00