Week van de veiligheid in oktober

HELLENDOORN - Een twijfelachtige figuur biedt u op straat een fiets aan voor een paar tientjes. Of een kameraad komt aan met een dure telefoon zonder doos voor een prijs die té mooi is. Gaat u er op in? Een verstandig mens weet beter; het kunnen namelijk gestolen objecten zijn.

Van 7 tot en met 13 oktober is de landelijke Week van de Veiligheid weer. Dit jaar is er extra aandacht voor het terugdringen van heling. Gelukkig zeggen de meeste mensen - 8 op de 10 - dat ze geen fiets zouden kopen die duidelijk gestolen is. Toch komt heling op papier nog relatief vaak voor, ook onder ondernemers. De gevolgen van dit soort criminaliteit kunnen groot zijn. Naast het bekende gezegde 'zonder heler geen steler' brengt het ook voor de ontvanger van gestolen goederen risico's met zich mee.

Heling
Heling omvat het kopen, bezitten of verkopen van gestolen goederen. Heling is strafbaar en altijd het gevolg van andere criminele activiteiten. Gelukkig kunnen inwoners en ondernemers veel doen om heling tegen te gaan. Zo is het goed registreren van waardevolle eigendommen belangrijk om de pakkans voor daders te vergroten. Opkopers zijn namelijk wettelijk verplicht om een inkoopregister bij te houden, wat tegenwoordig digitaal is. Zodra een gestolen goed opduikt, ontvangt de politie een melding - en u hopelijk uw gestolen goed weer terug.

Meer berichten
 
Auto zoeker