Afbeelding

Eerste Week van de Afasie

Algemeen

HELLENDOORN - Deze week is de eerste Week van de Afasie; een initiatief van Afasienet.com waar ook InteraktContour bij aanhaakt.

Afasie is een taalstoornis die ontstaat als gevolg van hersenletsel. Een perfect moment voor InteraktContour om een uniek nieuw hulpmiddel van en voor mensen met afasie te lanceren: een sleutelhanger die hen kan helpen bij het voeren van een soepeler gesprek. InteraktContour biedt uiteenlopende hulp aan mensen met hersenletsel.

Afasie
In Nederland hebben zo'n 30.000 mensen afasie. Dit is een taalstoornis die ontstaat als gevolg van een beschadiging in het taalgebied in de hersenen, bijvoorbeeld door een beroerte, ongeluk of hersentumor. Deze beschadiging leidt ertoe dat mensen problemen kunnen ervaren met praten, lezen, schrijven en het begrijpen van taal.

Hulpmiddel
Mensen met afasie ervaren vaak problemen in de samenleving, omdat zij zich niet goed kunnen uitdrukken of niet begrijpen wat er gezegd wordt. Cliënten van InteraktContour gaven aan behoefte te hebben aan een hulpmiddel om meer bekendheid en begrip te creëren voor hun beperking. Daarom is er in samenwerking met een deel van deze cliënten een nieuw hulpmiddel ontwikkeld: een sleutelhanger die zij aan gesprekspartners kunnen tonen. Met de sleutelhanger kunnen zij laten zien dat zij afasie hebben, waardoor zij minder ongemakkelijke en onbegrepen situaties ervaren met mensen die zij niet kennen.

Tips voor een gesprek
Op de sleutelhanger staat de tekst 'Ik heb afasie, een taalstoornis door hersenletsel. Daardoor heb ik moeite met het voeren van gesprekken. Weten hoe ons gesprek beter kan gaan?'. De gesprekspartner kan vervolgens via een QR-code of link naar een webpagina waarop tips staan die de gesprekspartner toe kan passen om het gesprek beter te laten lopen. Zo zijn er tips te vinden zoals 'Praat rustig en duidelijk' en 'Stel gesloten vragen (ja/nee vragen)'. Daarnaast staat op de pagina informatie over wat afasie is.

Sleutelhanger
De sleutelhanger wordt deze week uitgedeeld aan cliënten van InteraktContour met afasie. Het hulpmiddel is tijdens de Week van de Afasie ook aan te vragen door mensen met afasie die geen cliënt zijn, of door professionals die het als nuttig middel voor hun cliënten zien. Ben je geïnteresseerd en wil je een sleutelhanger? Vraag hem dan aan door te mailen naar communicatie@interaktcontour.nl.

Afbeelding
Column: Oorlogsmaterieel deur de straoten: Heldern vriej! 11 uur geleden
Afbeelding
Vier nieuwe films te zien bij ZINema 13 uur geleden
Afbeelding
Gemeente heeft plannen voor Hellendoorn Noord 16 uur geleden
Afbeelding
Column: Vakmanschap... 19 uur geleden
In 'Wat bezielt je' vertelt Paul Janse over zijn leven en zijn geloof, dat door de jaren heen veranderd is.
Paul Janse schuift aan bij Wil de Bruine in Wat bezielt je 20 uur geleden
Het nieuwe urban skatepark in het Blokkenpark is bijna klaar, maar is al in gebruik genomen. (Foto: Wouter de Wilde | DE WILDE MEDIA)
Opening van Urban Skatepark 17 apr, 19:45
Afbeelding
Inge fotografeert hobby's: Renate houdt van schilderen 17 apr, 18:05
De drone stuurt de coördinaten door zodat de vrijwilligers de dieren of nesten kunnen weghalen.
Project opsporen en redden 17 apr, 13:53