Afbeelding
Foto: shutterstock

De bijzondere historie van Rijssen: Het ontstaan van Rijssen

Algemeen

RIJSSEN - In deze vijfde editie van de bijzondere historie van Rijssen een artikel over het ontstaan van Rijssen. Rijssen is ontstaan uit de stedeke bij het Huis van Bevervoorde en het Huis Grimberg aan de Regge aan het bisschoppelijke veer (de brug over de Regge).

Rijssen kreeg bekendheid door de nabijgelegen havezaten; het huis Nijehof en het Huis Oosterhof en de jute. Het Rijssense veer was aan de weg naar Wierden. Rijssen ligt aan de spoorlijn van Deventer naar Enschede op 15 kilometer van Almelo. Er waren boerderijen met de deeldeur naar de straat, zoals aan de Bouwstraat en de Walstraat. Toch heeft deze plaats aan de Regge in het jaar 1243 van Bisschop Otto stadsrechten gekregen en is zelfs vestigingsstad geweest. Cirkelrond en omgeven door wallen.

Boerenstad
Tot omstreeks 1880 is Rijssen een boerenstad gebleven. Dat wil zeggen een stad met boerderijen binnen de wallen en een grote gemeenschappelijke weide daarbuiten. De wallen zijn nu niet meer, hun loop is echter terug te vinden in de rondlopende Walstraat, de Huttenwal, de Watermolen en de Oranjestraat.

Kerk
Binnen de wallen stond de Grote of Schildkerk, waarvan de tufstenen noordgevel uit de stichtingstijd (12e eeuw) nog over is. Het gotische koor is uit de vijftiende eeuw, de hoge zuiderzijbeuk uit de 16e eeuw.

Wassen
Buiten de wallen lag de gemeenschappelijke bleek, de Weijerd, waar vroeger alle vrouwen op maandag de was kwamen spoelen en bleken, totdat het geen professionele bleek meer was. Het wasgoed werd 's maandags op het gras te drogen gelegd en de volgende dag weer opgehaald. De oude stadswal tussen de Weijerdsteeg en de Molenstraat is in het jaar 1960 veranderd in een plantsoen met zwanen en eenden.

Jute
Op het einde van de 19e eeuw heeft Rijssen zich uitgebreid, toen hier de jute-industrie tot ontwikkeling kwam. De grondstoffen voor de fabrieken moesten uit Deventer gehaald worden, daar werden ze aangevoerd uit het verre India. Belangrijk is Rijssen altijd als marktplaats voor veeboeren uit de wijde omgeving.

Dick Tukkers

Afbeelding
Column: Oorlogsmaterieel deur de straoten: Heldern vriej! 11 uur geleden
Afbeelding
Vier nieuwe films te zien bij ZINema 12 uur geleden
Afbeelding
Gemeente heeft plannen voor Hellendoorn Noord 16 uur geleden
Afbeelding
Column: Vakmanschap... 18 uur geleden
In 'Wat bezielt je' vertelt Paul Janse over zijn leven en zijn geloof, dat door de jaren heen veranderd is.
Paul Janse schuift aan bij Wil de Bruine in Wat bezielt je 20 uur geleden
Het nieuwe urban skatepark in het Blokkenpark is bijna klaar, maar is al in gebruik genomen. (Foto: Wouter de Wilde | DE WILDE MEDIA)
Opening van Urban Skatepark 17 apr, 19:45
Afbeelding
Inge fotografeert hobby's: Renate houdt van schilderen 17 apr, 18:05
De drone stuurt de coördinaten door zodat de vrijwilligers de dieren of nesten kunnen weghalen.
Project opsporen en redden 17 apr, 13:53