Afbeelding

Mercuriusovergang te zien

Algemeen

NIJVERDAL - De Sterrenwacht Hellendoorn opent maandagmiddag 11 november zijn deuren voor het publiek om het zeldzame fenomeen van een Mercurius overgang live te kunnen zien.

Mercurius, de planeet die het dichtst bij de zon staat, is meestal alleen maar te zien in het oosten voor zonsopkomst of kort na zonsondergang in het westen. Een Mercuriusovergang echter is de situatie waarin de planeet Mercurius - vanaf aarde gezien - voor de zon langs beweegt. De planeet is dan bij helder weer te zien als een kleine zwarte ronde vlek die langzaam over het oppervlak van de zon beweegt Mercuriusovergangen zijn zeldzaam, tussen het jaar 1601 en 2300 als voorbeeld zal dat maar 94 keer gebeuren. De volgende overgang is pas op 13 november 2032. Zo'n overgang is een heel spectaculair beeld dat de grootsheid van het zonnestelsel en de zon als het ware drie dimensionaal ruimtelijk in beeld brengt. Grijp deze unieke kans en maak dit boeiende fenomeen nu mee in de koepel van de sterrenwacht Hellendoorn

De overgang
13.35 uur: Het eerste contact is wanneer het schijfje van Mercurius net de buitenrand van de Zon aanraakt en vindt plaats om 13.35 uur. Na enkele minuten is het schijfje van Mercurius helemaal binnen de rand van de Zon getrokken en als een zwart vlekje te zien.
16.20 uur: de afstand tussen Mercurius en het centrum van de Zon is het kortst, dat zou je het visuele maximum kunnen noemen.
19.00 uur: Mercurius is opnieuw aan de rand van de Zon gekomen.
19.04 uur: precies op dit tijdstip verlaat de planeet de oppervlakte schijf van de Zon.
Van het begin tot het einde duurt de totale Mercuriusovergang 5 uur en 27 minuten, maar aangezien bij ons de Zon om ca. 17.00 uur ondergaat, is het tweede deel van schouwspel vanuit ons land niet te zien. Kom op tijd!
Bij het begin van de overgang om 13.35 uur staat de Zon nog 20 graden hoog aan de hemel, maar geleidelijk komt ze steeds lager te staan, dus voor een optimale waarneming is het best zo vroeg mogelijk te komen kijken met onze telescopen. Het volledige programma bestaat uit: Mercuriusovergang live waarnemen door de beveiligde telescopen 13.30 uur, de overgang in het planetarium gedemonstreerd en een korte lezing over de planeet Mercurius en de overgang. De volgorde van de programmaonderdelen is afhankelijk van de weersomstandigheden.

Entree: € 5,- volwassenen vanaf 14 jaar. Jeugd 6 t/m13 jaar € 4,-.

Let op: Kijk nooit zelf naar de zon. Alleen met beveiligde telescopen die daarvoor zijn toegerust met sterke filters, kun je veilig naar de zon kijken.

Afbeelding
Duik in de wereld van het water tijdens Twentse Waterweken 11 uur geleden
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 13 uur geleden
Bas en Tim leverden beide mooie prestaties afgelopen weekend.
Fysion boekt mooie resultaten op NK-heren turnen tweede divisie 14 uur geleden
Afbeelding
Bootcamp for Kids in de meivakantie 17 uur geleden
Afbeelding
Scouting de Reggegroep houdt fietspuzzeltocht 20 uur geleden
Een grote groep klanten stond woensdagochtend te wachten tot ze 'hun' nieuwe Aldi van binnen konden bekijken.
'Het is een prachtige winkel geworden' 22 uur geleden
Afbeelding
Lees de nieuwe Hart van Hellendoorn-Nijverdal al online 23 uur geleden
Coach Jan Mensink was teleurgesteld na afloop van de wedstrijd (foto: Wim Beunk).
Heren Het Ravijn treffen De Zaan en verliezen 24 apr, 19:49