Afbeelding

Meester Weijkamp Archief

Algemeen

HAARLE - Stichting Marke Haarle heeft op de bovenverdieping van 't Kruuspunt in Haarle een ontvangstruimte en 't Spiker: de ruimte waar boeken, fotoalbums, documenten en archieven zijn opgeslagen. Zaterdag 2 november kreeg laatst genoemde ruimte een andere naam: 'Meester Weijkamp Archief'. In aanwezigheid van bestuur en medewerkers van de stichting onthulde meester Weijkamp zelf de naam van de ruimte.

Voorzitter Hennie Bouwhuis van Stichting Marke Haarle schetste de grote verdiensten van dhr. Weijkamp voor het dorp Haarle. Vanaf het moment dat hij onderwijzer werd in Haarle (1951) legde hij dorpsactiviteiten vast met zijn camera. Bij de recente overdracht van zijn albums werd het archief in Haarle aangevuld met maar liefst 48 albums die als thema hebben: oud Haarle (1900-1957), Haarle, school, voetbal, schaatsen en atletiek. Nog lang niet alle foto's staan al op de veel bekeken beeldbank; de ruim 40.000(!) geordende negatieven getuigen van de systematische aanpak van dhr. Weijkamp.

't Oog van de meester
In 2000 gaf Stichting Marke Haarle het boek 't Oog van de meester uit met daarin 700 foto's die Weijkamp selecteerde uit zijn collectie. Naast genoemde albums liggen momenteel ook 51 boeken met krantenknipsels uit dag- en weekbladen over het dorp Haarle in het archief; met die activiteit is dhr. Weijkamp nog dagelijks actief. Deze hobby begon in feite al toen Weijkamp correspondent voor de krant werd. Na zijn pensionering in 1985 is het maken van olieverfschilderijen jarenlang een nieuwe hobby geweest van de schoolmeester. In het archief met zijn naam liggen 27 olieverfschilderijen met als thema: woningen en boerderijen in Haarle. Binnen Stichting Marke Haarle is inmiddels een werkgroepje gevormd dat voorstellen gaat maken hoe genoemde en andere aanwinsten het best gedigitaliseerd kunnen worden om ze voor een breed publiek toegankelijk te maken. Bezoekers aan het archief kunnen genoemde collecties tijdens openingsuren inzien.

Dhr. Weijkamp (inmiddels 93 jaar) en zijn ook aanwezige zoon Cas waren blij verrast met de nieuwe naam voor het archief: 'Meester Weijkamp Archief'

Afbeelding
Examenleerlingen CSG Reggesteyn exposeren 1 uur geleden
Afbeelding
SVVN strijdt, maar verliest van Enter Vooruit 2 uur geleden
Afbeelding
75 rijders aan de start bij jaarlijkse Autocross Daarle 4 uur geleden
Afbeelding
Eerste prijzen voor Hertruiters Nické en Sophie 6 uur geleden
Afbeelding
Orgelconcert van Albèrt Driessen 11 apr, 07:58
Afbeelding
Marlenaren beslissen mee: buurtvisie in zicht 10 apr, 18:07
Wieteke Campschreur (35) en Henk Noordanus (62)
Het geeft voldoening om te voelen hoeveel je van betekenis kan zijn 10 apr, 14:01
Afbeelding
Met Mooi Meegenomen naar de Zandsculpturen 10 apr, 12:04