Column: Lobbycratie

Na de Raadsvergadering kopte Tubantia dat de voorgestelde verhoging van de OZB met 25 % deels van tafel was. Een artikel geschreven duidelijk vanuit het perspectief van de ondernemers en bedrijven en de vertegenwoordigers van de sport. Maar niet vanuit het perspectief van de huizenbezitters.

Dat zijn er in onze gemeente nogal wat. In vergelijking met andere gemeentes zijn er veel mensen met een "eigen huis". Keurig bij elkaar gespaard en gekocht in een tijd dat de grondprijs en de huizenprijs niet zo hoog was. Zuinigheid met vlijt. Daarom hebben zij het nu goed. Vaak is de hypotheek al afgelost of bijna. Dat is niet gek. En maar goed ook. Want er zijn mensen die naast hun AOW geen of weinig pensioen hebben. Op deze manier kunnen ze goed rondkomen en een aangenaam leven leiden.

Een OZB verhoging van 25 % is voor die mensen misschien niet eens onoverkomelijk. En dat is het zeker niet voor de mensen die het vele malen beter hebben. Goed in de slappe was zitten. Niet op hun bankrekening hoeven te kijken. Niet eens weten hoeveel er in en er uit gaat. Geld genoeg. Het onrechtvaardige zit er in dat mensen die er niet om gevraagd hebben opgezadeld worden met een probleem dat zij niet zelf hebben geschapen. En dat de mensen die in de netwerken van de politiek zitten, de lobbyisten vanuit de bedrijven, ondernemers, de sportwereld wel bediend zijn. Niet de gewone man, de vrouw in de straat, die keurig de enquête heeft ingevuld, de spreekuren bezocht.

Ik heb het vaker gehoord. We leven allang niet meer in een democratie. We leven in een lobbycratie.

En nu houd ik er over op. Over die OZB. Dat beloof ik.

weedebee

Meer berichten
 
Auto zoeker