Foto:

Let op risico loden leidingen

TWENTE - De GGD Twente adviseert huiseigenaren met een oud pand om na te denken over het laten vervangen van hun oude, loden leidingen. De afgelopen jaren is er een steeds beter inzicht in de risico's van loden leidingen voor het drinkwater.

Sinds 1960 is het verboden om loden waterleidingen te plaatsen in huizen. Maar in oude panden kan het zijn dat er nog steeds loden waterleidingen aanwezig zijn. Deze kunnen dan deeltjes loslaten die in het water terechtkomen. De afgelopen jaren is er een steeds beter medisch inzicht gekomen over de gezondheidsrisico's die geassocieerd worden met lood. De risico's zijn groter dan de GGD-organisaties aanvankelijk gedacht hebben. Op 6 november kwam een nieuw rapport van het RIVM uit, wat de adviezen aanscherpt.

Risico's
Blootstelling aan lood brengt diverse risico's met zich mee, zeker voor jonge kinderen. Een relatief klein beetje lood heeft al grote gevolgen. Het kan bij kinderen leiden tot een lagere intelligentie. Volwassenen lopen bij langdurige consumptie van loodhoudend water het risico op onder meer een hogere bloeddruk of erger, nierschade. De afgelopen decennia zijn veel producten daarom bewust loodvrij gemaakt.

Adviezen
De GGD Twente adviseert eigenaren van een oud pand om hun leidingen na te laten kijken. Mocht het inderdaad gaan om loden leidingen dan is het verstandig om deze te laten vervangen door kunststof. Voor zwangere vrouwen, baby's die flesvoeding krijgen en kinderen tot en met 7 jaar is het advies om alleen flessenwater te gebruiken. Kinderen vanaf 8 jaar en volwassenen kunnen het kraanwater wel drinken, maar laat het na een langere tijd stilstand wel zeker twee minuten doorspoelen. Dit is ook het advies om onder meer legionella tegen te gaan.

Meer informatie
Om een en ander nog wat meer onder de aandacht te brengen verwijst de GGD Twente ook naar aanvullende informatie die beschikbaar is. Zo kan men op www.ggdleefomgeving.nl/schadelijke-stoffen/lood een informatieve pagina vinden over het herkennen van lood. Het volledige RIVM rapport over de lood-risico's is te lezen op www.rivm.nl

Meer berichten
 
Auto zoeker