Afbeelding
Foto:

Nederlandse Veteranendag in Memory Vrijheidsmuseum

Algemeen

HELLENDOORN - Ruim 100 veteranen uit de gemeente Hellendoorn waren zaterdag 23 november aanwezig bij de 10e editie van de Nederlandse Veteranendag. Burgemeester Raven ontving de veteranen in het nieuwe Memory Vrijheidsmuseum.

Nederland eert ieder jaar op de verjaardag van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard de tienduizenden jonge en oude veteranen die sinds de Tweede Wereldoorlog de belangen van de Nederlandse staat hebben verdedigd. Tijdens deze editie in het Memory Vrijheidsmuseum sprak burgemeester Raven de aanwezigen toe en de veteranen in actieve dienst Raymondo Bosch, Stefan Markvoort en Sander Blikman gaven een presentatie over hun ervaringen tijdens hun missie uitzendingen in de wereld. Daarnaast kregen ze deze middag ook een rondleiding in het Memory Vrijheidsmuseum. Vanzelfsprekend werd onder het genot van een hapje en drankje verhalen met elkaar gedeeld.

Waardering voor veteranen
De Nederlandse Veteranendag draait om erkenning en waardering voor veteranen en is bedoeld om het onderlinge begrip tussen de Nederlandse samenleving en de veteranen te vergroten. Veteranendag is bedoeld voor de veteranen uit de Tweede Wereldoorlog, en de oorlogen in voormalig Indië-, Nieuw-Guinea en Korea, maar ook voor de jonge veteranen die zijn ingezet bij internationale vredesmissies in Libanon, Cambodja, de Balkan, Irak, Afghanistan en andere landen.

Wie is veteraan?
Het ministerie van Defensie verstaat onder veteraan: alle gewezen militairen met de Nederlandse nationaliteit die het Koninkrijk hebben gediend in oorlogsomstandigheden of daarmee overeenkomende situaties, inclusief vredesmissies in internationaal verband. Met nadruk wordt hierbij inbegrepen het personeel van het voormalig Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL) en het vaarplichtig koopvaardijpersoneel uit de Tweede Wereldoorlog. De Nederlandse Veteranendag is ingesteld onder verantwoordelijkheid van het Comité Nederlandse Veteranendag.

Foto: Hennie Paalman

Afbeelding
Voorstelling ‘Hoopvol’ in Openluchttheater 2 uur geleden
Afbeelding
Gerben Löwik Classic gaat langs mooiste plekjes 4 uur geleden
Afbeelding
De mooiste plekken in het hart van Overijssel 8 uur geleden
Afbeelding
Uitreiking Cultuurprijs aan actrice Johanna ter Steege 20 uur geleden
Afbeelding
Waterpolozussen terug bij Het Ravijn 22 uur geleden
Afbeelding
Gratis inzameling van plastic verpakkingen en glas voor organisaties en bedrijven 16 mei, 14:06
Afbeelding
Nijverdals Mannenkoor huldigt jubilarissen 16 mei, 12:01
Afbeelding
Reflectie van ChristenUnie op plannen Koestraat 16 mei, 09:54