Afbeelding

Nederlandse Veteranendag in Memory Vrijheidsmuseum

Algemeen

HELLENDOORN - Ruim 100 veteranen uit de gemeente Hellendoorn waren zaterdag 23 november aanwezig bij de 10e editie van de Nederlandse Veteranendag. Burgemeester Raven ontving de veteranen in het nieuwe Memory Vrijheidsmuseum.

Nederland eert ieder jaar op de verjaardag van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard de tienduizenden jonge en oude veteranen die sinds de Tweede Wereldoorlog de belangen van de Nederlandse staat hebben verdedigd. Tijdens deze editie in het Memory Vrijheidsmuseum sprak burgemeester Raven de aanwezigen toe en de veteranen in actieve dienst Raymondo Bosch, Stefan Markvoort en Sander Blikman gaven een presentatie over hun ervaringen tijdens hun missie uitzendingen in de wereld. Daarnaast kregen ze deze middag ook een rondleiding in het Memory Vrijheidsmuseum. Vanzelfsprekend werd onder het genot van een hapje en drankje verhalen met elkaar gedeeld.

Waardering voor veteranen
De Nederlandse Veteranendag draait om erkenning en waardering voor veteranen en is bedoeld om het onderlinge begrip tussen de Nederlandse samenleving en de veteranen te vergroten. Veteranendag is bedoeld voor de veteranen uit de Tweede Wereldoorlog, en de oorlogen in voormalig Indië-, Nieuw-Guinea en Korea, maar ook voor de jonge veteranen die zijn ingezet bij internationale vredesmissies in Libanon, Cambodja, de Balkan, Irak, Afghanistan en andere landen.

Wie is veteraan?
Het ministerie van Defensie verstaat onder veteraan: alle gewezen militairen met de Nederlandse nationaliteit die het Koninkrijk hebben gediend in oorlogsomstandigheden of daarmee overeenkomende situaties, inclusief vredesmissies in internationaal verband. Met nadruk wordt hierbij inbegrepen het personeel van het voormalig Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL) en het vaarplichtig koopvaardijpersoneel uit de Tweede Wereldoorlog. De Nederlandse Veteranendag is ingesteld onder verantwoordelijkheid van het Comité Nederlandse Veteranendag.

Foto: Hennie Paalman

Coach Jan Mensink was teleurgesteld na afloop van de wedstrijd (foto: Wim Beunk).
Heren Het Ravijn treffen De Zaan en verliezen 11 uur geleden
Maak Koningsdag extra gezellig door te profiteren van 20 procent korting op de gehele collectie bij Unique Mode.
Kom extra genieten bij Unique Mode 13 uur geleden
Afbeelding
Koning maakt kennis met talenten Kleurrijk 16 uur geleden
Afbeelding
Vijf films te zien in meivakantie bij ZINema 19 uur geleden
Afbeelding
SVVN speelt gelijk tegen Wilhelminaschool: 0-0 23 uur geleden
Afbeelding
Hertruiters springen zich in de prijzen 23 apr, 21:50
Het begin van Koningsdag vorig jaar. Na de opening door Ewald Aaltink en de burgemeester kon het feest echt beginnen.
Volop vertier tijdens Koningsdag Nijverdal 21 apr, 18:17
Overal in de gemeente zijn volop activiteiten voor kinderen én volwassenen.
Koningsdag Marle 21 apr, 14:16