Foto:

Controle NL-Alert op maandag

TWENTE - Geen paniek als je aanstaande maandagmiddag een NL-Alert ontvangt. Dit is de dag dat het systeem wederom getest wordt, en wel om 12.00 uur 's middags.

NL-Alert is het alarmeringssysteem waarmee de overheid indien nodig razendsnel alle burgers kan informeren over een noodsituatie. Essentieel is dan wel dat iedereen deze waarschuwing ook goed ontvangt. Om dit te controleren wordt NL-Alert een aantal keer per jaar getest.

Automatisch ingesteld
De meeste mobiele telefoons zijn bij aankoop al goed ingesteld om de NL-Alert te ontvangen. Indien dit gebeurt zal het bericht ook aangeven dat je mobiel goed is ingesteld. Krijg je het bericht niet, maar degene om je heen wel? Dan kun je je telefoon handmatig instellen via de instructies op https://crisis.nl/nl-alert/instelhulp/. Vooral met een ouder toestel is de kans groot dat NL-Alert nog niet automatisch is geïnstalleerd.

Informeer anderen
Een NL-Alert bericht op je telefoon zorgt ervoor dat jij altijd snel op de hoogte bent, maar ook als je deze niet krijgt is de kans groot dat je snel op de hoogte bent in een echte noodsituatie. Tegenwoordig wordt een NL-Alert namelijk ook aangekondigd op digitale reclamezuilen, bij bushaltes of bij de tram en metro. Bovendien zijn de instructies aan inwoners die het bericht ontvangen om ook om te kijken naar de mensen om hen heen. Mensen om je heen informeren en helpen is een van de instructies in het NL-Alert bericht. Verdere instructies in een echte NL-Alert zijn afhankelijk van de situatie. Dit kan betekenen dat je binnenshuis moet blijven en ramen en deuren moet sluiten, of juist een ander gebied moet opzoeken. Gelukkig hoef je maandag niets dringends te ondernemen. Het indringende geluid uit je mobiele telefoon is dit keer slechts een oefening, en betekent dat je telefoon goed staat ingesteld. Overigens blijkt uit voorgaande tests dat de kans groot is dat sommige mensen het bericht meerdere keren ontvangen.

Meer berichten
 
Auto zoeker