Afbeelding

Brandweer beter voorbereid op natuurbranden

Algemeen

NIJVERDAL - De Brandweer Twente heeft deze week een zestal nieuwe voertuigen in gebruik genomen. Het gaat om natuurbrandbestrijdingsvoertuigen, specifiek gericht op het blussen van natuurbranden op moeilijk bereikbare plekken.

Woensdag overhandigde brandweercommandant Stephan Wevers van de Brandweer Twente de sleutels aan de ontvangende kazernes. De overhandiging gebeurde in de zandkuil van Getelo. De nieuwe voertuigen komen te staan in de kazernes van Nijverdal, Delden, Wierden, Tubbergen, Rijssen en Denekamp. Zoals u ongetwijfeld weet: net als Hellendoorn gemeenten met een relatief groot buitengebied met veel kwetsbare natuur.

Bijzondere voertuigen
De nieuwe brandweerwagens zijn van het soort CCFM, wat staat voor Camion-Citerne Feux de Forêts. Ze komen van een Franse fabrikant. Het is voor het eerst dat een Nederlands brandweerkorps deze voertuigen koopt van de Franse bouwer. Deze wagens werden volledig gebouwd conform de Franse normen voor natuurbrandbestrijding. Ze zijn gebouwd op basis van een Renault chassis met BMT Fire & Rescue / Gimaex opbouw. "De Brandweer Twente heeft hiermee een goed doordacht product waarmee we Twente een stukje veiliger maken.", aldus commandant Stephan Wevers. De Brandweer Twente zette eerder ook al specifieke bosbrandcontainers in met handgereedschap om doelgerichter in te kunnen grijpen bij bosbranden. Hierbij maakt men veelal een strook bos kaal, om zo te voorkomen dat vuur zich kan verspreiden.

Veelzijdig
De natuurbrandbestrijdingsvoertuigen hebben diverse voordelen. Zo zijn ze specifiek gebouwd voor off-road gebruik. Immers, natuur is vaak niet echt makkelijk toegankelijk met een traditionele brandweerwagen. De nieuwe voertuigen zijn daarom ook een stuk lichter en wendbaarder. Bovendien zijn ze voorzien van betere veiligheidssystemen. Naast de inzet voor specifiek natuurbranden kunnen ze ook ingezet worden als kleine tankwagen. De Brandweer Twente kijkt hiermee ook naar de bredere inzet voor toekomstbestendige brandweerzorg; ze zijn een mooie aanvulling op de bestaande tankautospuiten en tankwagens.

Afbeelding
Column: Oorlogsmaterieel deur de straoten: Heldern vriej! 6 uur geleden
Afbeelding
Vier nieuwe films te zien bij ZINema 8 uur geleden
Afbeelding
Gemeente heeft plannen voor Hellendoorn Noord 11 uur geleden
Afbeelding
Column: Vakmanschap... 13 uur geleden
In 'Wat bezielt je' vertelt Paul Janse over zijn leven en zijn geloof, dat door de jaren heen veranderd is.
Paul Janse schuift aan bij Wil de Bruine in Wat bezielt je 15 uur geleden
Het nieuwe urban skatepark in het Blokkenpark is bijna klaar, maar is al in gebruik genomen. (Foto: Wouter de Wilde | DE WILDE MEDIA)
Opening van Urban Skatepark 17 apr, 19:45
Afbeelding
Inge fotografeert hobby's: Renate houdt van schilderen 17 apr, 18:05
De drone stuurt de coördinaten door zodat de vrijwilligers de dieren of nesten kunnen weghalen.
Project opsporen en redden 17 apr, 13:53