Afbeelding
Foto: Hans Bolte

Column: Goedheiligman en Licht

Algemeen

Vol vertrouwen in het leven staan, is dat te doen in deze tijd? Het moet te doen zijn, daarover later meer. Eerst wat minder nieuws: Nederland scoort hoog (top 3 zelfs) in de lijst van mensen die antidepressiva slikken en mensen die aan depressies lijden. Ook lees en hoor ik nogal wat berichten op social media of om me heen met een toon van: wat maakt het allemaal uit, klimaatproblemen, economieproblemen, menselijke problemen: over 50 max 100 jaar is de aarde toch naar de sodemieter.

Geen fraai perspectief, denk ik dan. Hoe maak je je dagen dan nog zinvol?

Nu we de donkere dagen voor kerst weer zijn in gegaan, kan het voor veel mensen moeilijk zijn. En als je veel hebt meegemaakt, je eenzaam voelt, zal dat ongetwijfeld meespelen in hoe je je voelt. En ook de vraagstukken van klimaat, economie en inkomen waar we voor staan, zijn grote vragen. En die kunnen best donker lijken. Het is alleen wel de vraag wat je met die moeilijkheden doet. Delen we ze of dragen we ze voornamelijk alleen? En vanuit welk perspectief leef je? OF geloof je letterlijk dat achter de wolken de zon schijnt?

Als we alle moeilijkheden, weerstand en verhalen er laten zijn, komen we wellicht weer verder. Dan is er weer hoop. Wat mij betreft houden we alleen maar over dat Kerst een feest van Licht is, dat sterker is dan alle duisternis en chaos. Kunnen we open staan voor een nieuwe tijd? Nieuwe ideeën? Nieuwe mogelijkheden? Na de oorlog kwamen we in een tijd van veel moet en hard werken om de duisternis achter ons te laten. Als we omdenken ten top, dan is er een universum vol van energie en liefde (Einstein?), en is er moed voor nodig om dit te geloven. Dit om meer vanuit ons hart te leven. Wellicht draait alles nog meer om de eenvoud dan we ooit gedacht hadden. Alleen de d en de t omdraaien en meer als een kind geloven in Sinterklaas. Dat alles goed komt. In mijn leven geldt in elk geval dat hoe meer ik de verwondering kan toelaten, hoe mooier het leven is.

Een mooie pure decembertijd gewenst!

Hans Bolte

Puur therapie en coaching

Afbeelding
Hé notaris, verklaar 's! 8 minuten geleden
Afbeelding
Column: Härte van oons dörpien: zîej hebt 't käts verknald 12 uur geleden
Afbeelding
'Van mijn kleinkinderen krijg ik veel inspiratie' 14 uur geleden
Afbeelding
De Paashaas op bezoek! 16 uur geleden
Afbeelding
ColumLicht balsemen 18 uur geleden
King Stage
Volledige line-up Dauwpop 2024 bekend: Donnie, The Horse Company en Michelle David & The True-Tones toegevoegd 18 uur geleden
Inwoners kunnen een bijdrage aanvragen om mee te kunnen doen met sport, cultuur, onderwijs en maatschappelijke activiteiten.
Meedoenregelingen: voor een extra steuntje in de rug 20 uur geleden
Afbeelding
Ontdek het avontuur: de ZorgSaam Reggedaltrail 22 uur geleden