Afbeelding

Expositie Museum de Fundatie in Huis voor Cultuur en Bestuur

Algemeen

NIJVERDAL - Vanaf deze week is een prachtige expositie van jonkvrouw Agnes van den Brandeler in de hal van het Huis voor Cultuur en Bestuur te zien. De expositie is gratis te bezoeken en te zien tot en met dinsdag 5 mei 2020.

Museum de Fundatie uit Zwolle organiseert op verschillende locaties in de provincie Overijssel exposities onder de noemer 'FUNDATIEfusions'. Het Huis voor Cultuur en Bestuur is één van deze locaties. 'Mooi aan deze samenwerking is dat kunst op deze manier echt dichtbij komt en het aanbod wordt om de zoveel tijd vernieuwd. Zo kan iedereen op een laagdrempelige manier kennismaken met verschillende vormen en stijlen van kunst', aldus cultuurwethouder Anja van den Dolder.

De kunstenares
Jonkvrouw Agnes van den Brandeler (1918-2002) groeide op in Den Haag. In de luwte van de kunstwereld werkte ze aan een buitengewoon interessant oeuvre, waarin haar reizen naar Spanje, Italië, Griekenland en Frankrijk regelmatig het onderwerp zijn. In een losse, expressionistische stijl ontwikkelde ze een heel eigen idioom; uniek voor een vrouw van adel, van wie toen verwacht werd alleen hobbymatig bloemstillevens te schilderen. Haar verblijf in Parijs in 1947 mag gezien worden als het startpunt van haar carrière. Wat opvalt aan de landschappen en interieurs uit dat jaar zijn de vlotte toets en on-Hollandse kleuren. In Parijs leerde ze bovendien de abstracte kunst waarderen, vooral die van Nicolas de Staël. Lange tijd maakte ze zelf ook alleen nog maar abstracte composities.
Vanaf 1973 bewoonde Van den Brandeler de herenboerderij 'Het Hof' in het Gelderse Hengelo. Met de intimiteit van het huiselijke leven kwam de figuratie terug in haar werk.

De Oude Twentse weg loopt al eeuwen door de gemeente Hellendoorn en was al in de dertiende eeuw een belangrijke verbinden tussen Twente en Zwolle.
HKHN verzorgt lezing over de stokoude Twentseweg 4 mei, 18:01
Afbeelding
De rhododendrons rond de Palthetoren zijn in bloei! 4 mei, 12:42
Mevrouw Ninaber-Biben komt met haar kinderen vanuit Deventer naar Hellendoorn, waar de oom, Engelbertus Johannes Ninaber, van haar overleden man een huis voor haar bouwt..
'Jezelf mooi maken is van alle tijden' 3 mei, 19:47
Voorbeeld van een situatie waar mensen met een beperking nog te vaak mee te maken hebben: er wordt te weinig rekening met ze gehouden.
Wmo-avond 'Iedereen doet mee' 3 mei, 17:44
Afbeelding
Dansclub Hulsen houdt weer een dansavond 3 mei, 14:02
Op 4 mei, de vlag halfstok vlaggen van 18.00 uur tot zonsondergang. Tijdens Bevrijdingsdag de vlag, zonder oranje wimpel, vlaggen.
Gemeente Hellendoorn staat stil bij 4 en 5 mei 3 mei, 12:12
Afbeelding
'Wat bezielt je' aflevering over Vrouwen in het Verzet 3 mei, 09:42
Verspieders Express houdt drie activiteiten rondom de Nacht van Gebed.
Drieluik activiteiten rond de Nacht van Gebed van Verspieders Express 3 mei, 08:07