Foto:

Gemeente plant bloemen tegen eikenprocessierups

HELLENDOORN - De overlast door de eikenprocessierups was groot het afgelopen jaar. Ook de gemeente Hellendoorn probeert al vroeg grip te krijgen op eventuele overlast. Onder meer door ruim 97.500 bloemen te planten dit voorjaar.

Er worden bollen van verschillende soorten geplant zoals krokus, verwilderingstulpen, sneeuwroem en blauwe druifjes. Deze komen in de verschillende bermen van de gemeente Hellendoorn en in delen van het Blokkenpark.

Biodiversiteit
De aanplant draagt ook bij aan de biodiversiteit binnen de gemeente. Een mooie variatie aan bomen, bloemen en planten is niet alleen aantrekkelijk voor ons als mens, maar ook bijvoorbeeld voor insecten en vogels.

Rupsenbestrijding
De bollenplant draagt ook bij aan de ecologische aanpak van de eikenprocessierups, zo hoopt de gemeente. De bloemen zorgen namelijk dat insecten te eten hebben. Zij leggen hun eieren weer op de rupsen en infecteren ze zo. Hoe minder rupsen, hoe kleiner het probleem, zo is de verwachting. De gemeente nam eerder ook al andere maatregelen, zoals de plaatsing van een paar honderd mezenkastjes.

Betere aanpak
Gemeenten proberen op dit moment zoveel mogelijk de rupsen te bestrijden nog voor ze een probleem vormen. Eerdere methodes zoals het wegzuigen van rupsen bleken te weinig effectief; in praktische zin werd dit alleen toegepast op overlastlocaties, waardoor rupsen elders vrij spel kregen en het probleem verergerde.

Meer berichten
 
Auto zoeker