Foto:

Boeiend onderwijs…

NIJVERDAL - Op de Peppel hebben we een aantal jaren geleden de overstap gemaakt van het gebruik van werkboeken naar Snappet. Snappet is een programma waarop leerlingen hun opdrachten kunnen maken.

We gebruiken Snappet voor de vakken: taal, rekenen, automatiseren en spelling. Voor rekenen, taal, lezen en spelling werken we met leerdoelen en leerlijnen. “Zodra ik op school kom, zet ik de lessen voor die dag klaar. Dit komt er op neer dat de les van vandaag bovenaan komt te staan in het menu bij de leerlingen. Zij kiezen een vak en dan “mijn lessen”, daar staat precies wat ze moeten maken die dag”, aldus leerkracht Jetske Morsink.

Na de instructie krijgen de leerlingen bijvoorbeeld 30 minuten voor spelling. Wanneer ze klaar zijn met de les en er is tijd over, dan gaan ze aan de slag met het plusje of werken ze aan leerdoelen die verbeterd moeten worden. Zowel de leerkracht als de leerling kan tijdens het werken precies zijn wat getypt is en welk antwoord is gegeven. “Ik kan ook zien of ze het antwoord hebben veranderd. Tijdens de les zie ik hoe er door de leerlingen wordt gewerkt, zo kan ik meteen ingrijpen als een leerling het niet begrijpt. Of juist een compliment geven!” Op deze manier is ons onderwijs afgestemd op wat de leerlingen nodig hebben. De rol van de leerkracht ligt bij het signaleren, ondersteunen en begeleiden van talent en interesses van het kind. Een taal-of leerachterstand of een gebrek aan zelfvertrouwen of persoonlijke aandacht kan een talent goed verstoppen. Daarom is het wegwerken van achterstanden en obstakels en het stimuleren van zelfvertrouwen ook onderdeel van talentontwikkeling.

Om leerlingen optimaal de ruimte te geven werken we op de Peppel met units. De school kent 3 units, de onderbouwunit ( 4-7 jaar), de middenbouwunit (7-10) jaar en de bovenbouwunit (10-13 jaar). Er wordt gedurende een periode van ongeveer 8 weken in elke unit gewerkt aan een overlappend thema. Vooraf aan elk thema bepalen we wat de leerlingen minimaal aan het eind van het thema moeten kunnen en/of weten. Met de informatie die zij krijgen en zelf opzoeken/onderzoeken gaan ze aan de slag met verschillende opdrachten. Vaak is/zijn er gastlessen, excursies en workshops rondom het thema.

Open huis
Bent u nieuwsgierig naar hoe wij als school omgaan met talentontwikkeling, unit onderwijs en het werken met onder andere Snappet, tablets en chromebooks, dan bent u van harte welkom op donderdag 16 januari. Mocht u niet kunnen, dan kunt u een afspraak plannen met Erwin Vos, locatieleider, of Rob Huberts, bovenschools directeur. 

Meer berichten
 
Auto zoeker