Foto:

Lionsclub Hellendoorn in actie voor geletterdheid

NIJVERDAL - Het Taalpunt Nijverdal heeft afgelopen maand een financiële bijdrage van 1.000 euro van de Lionsclub Hellendoorn ontvangen. Het geld wordt besteed aan materialen en activiteiten om mensen die moeite hebben met lezen en schrijven beter te kunnen helpen.

Een aantal jaren geleden zijn de activiteiten van het Taalpunt bij de Lionsclub geïntroduceerd. De leden waren hierover zo enthousiast dat één van de leden spontaan de training tot taalcoach is gaan volgen en zich een aantal jaren als vrijwilliger heeft ingezet om mensen die beter wilde leren lezen en schrijven te ondersteunen.

Taboe
In de gemeente Hellendoorn hebben ruim 3.000 inwoners moeite met lezen, schrijven en/of rekenen, zijn vaak minder digitaal vaardig en daardoor kwetsbaar in de samenleving. Er heerst een groot taboe op laaggeletterdheid. Mensen schamen zich en durven niet om hulp te vragen. Dit kan grote gevolgen hebben op het gebied van geld, werk, gezondheid en gezinsleven. Mensen die moeite hebben met lezen en schrijven hebben vaker schulden, vinden moeilijker een baan en leven vaker ongezond. Hun kinderen groeien vaker op in armoede. Het Taalpunt Nijverdal is dan ook heel blij met deze donatie van de Lionsclub waardoor laaggeletterdheid weer onder de aandacht wordt gebracht en het ook een onderwerp van gesprek blijft. Om de basisvaardigheden te versterken en de doelgroep te bereiken, zijn organisaties in de gemeente Hellendoorn zoals de Lionsclub nodig. Ze kunnen laaggeletterdheid helpen te onderkennen en mensen doorverwijzen naar het Taalpunt.

Contactinformatie
Het Taalpunt Nijverdal, gestart in november 2015, is een samenwerkingsverband van de ZINiN bibliotheek, ROC van Twente, gemeente Hellendoorn en Stichting De Welle. Een laagdrempelige voorziening waar mensen die moeite hebben met lezen en schrijven terecht kunnen. De Lionsclub hoopt met deze donatie dat meer mensen (met Nederlands als eerste taal) hulp gaan zoeken om beter te leren lezen en schrijven. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Yvonne Posthuma, Coördinator Taalpunt Nijverdal, 0548-638807, y.posthuma@stichtingdewelle.nl.

Meer berichten