Afbeelding
Foto: Looft den Heer

Ode aan de vrijheid

Algemeen

NOTTER - Christelijke Gemengde Zangvereniging 'Looft den Heer' uit Notter bestaat 75 jaar. Dat vieren ze met feestelijke concerten in Nijverdal, Rijssen en Wierden en een jubileumconcert op 26 september. "Looft den Heer is een week na de bevrijding in 1945 opgericht", vertelt Jan Altena, voorzitter van de vereniging. "Door de gezusters Hofman, 'uit dankbaarheid voor de bevrijding', zoals in de eerste notulen staat. En nu vieren wij dus ons jubileum, samen met 75 jaar vrijheid."

"Aan die vrijheid zullen wij voor de concerten zeker even aandacht besteden", mengt Henriëtte Berkhof, secretaris van Looft den Heer, zich in het gesprek. "We staan er voor elk concert even bij stil, maar het zijn geen bevrijdingsconcerten, we blijven bij onze traditionele liederen. De concerten op zich krijgen wel een wat feestelijker uitstraling."

Ze vertellen me dat ze een stabiel ledenaantal van zo'n 170 zangers en zangeressen hebben, waarvan de meesten elk concert aanwezig zijn. Zo waren er bij het concert op 31 januari in Nijverdal zeker 130 leden aanwezig. Het is wel even passen en meten, maar het past altijd, verzekeren ze me.

"Natuurlijk heeft het koor ook mindere tijden gekend in die 75 jaar, waarbij het er om hing of de vereniging kon blijven bestaan," gaat Henriëtte verder. "Nu hebben wij al 36 jaar dezelfde dirigent en dat doet het koor veel goed. Toen Jan Quintus Zwart als dirigent bij ons kwam, hadden we 84 leden, dat werden er snel 100 en zo groeiden we door. Maar, net als bij andere koren, slaat bij ons de vergrijzing toe, dus we kunnen niet alles maar op zijn beloop laten. Daar zijn wij als bestuur echt wel actief mee bezig. We willen graag jonge leden erbij en proberen het voor iedereen leuk te houden. Ook als het aankomt op activiteiten binnen het koor. We hebben diverse commissies en in elke commissie zit een bestuurslid, zodat wij het snel weten als er iets speelt. Sommige 'werkzaamheden' vergen niet zoveel tijd of inspanning, andere veel meer. Neem bijvoorbeeld de lentefair, dat is altijd heel veel werk. Maar de vereniging heeft nog altijd genoeg vrijwilligers die zich aanmelden."

"Ja," zegt Jan. "In de beginjaren waren de jonge leden een jaar of 15, nu zijn ze in de veertig! Wij zijn wel echt een regionaal koor. Naast leden uit Nijverdal, Rijssen en Wierden hebben we leden uit bijvoorbeeld Deventer, Ommen en Enschede. De meeste mensen komen bij ons, omdat wij nog de echte christelijke liederen zingen en vooral in het Nederlands. In de omgeving werden diverse christelijke zangverenigingen en koren opgeheven en die mensen kwamen bij ons, omdat ze nergens anders terecht konden. De sfeer in ons koor en de saamhorigheid maakt dat ze vervolgens blijven. En natuurlijk onze dirigent. Hij 'pakt' de mensen. De manier waarop hij het koor leidt, spreekt echt aan. Eigenlijk zijn we gewoon één grote, gezellige familie."
Naast het jubileumconcert op 26 september in de Dorpskerk in Wierden, kunnen belangstellenden genieten van concerten op 'Stille zaterdag' 11 april eveneens in Wierden, op 16 mei in de Schildkerk in Rijssen, 14 december een adventsconcert in Ommen of op 18 december in Wierden. Op zaterdag 2 mei houden ze de 'Lentefair' bij Kulturhus Irene in Notter.

Door: Tekststroom.com

Afbeelding
Lentewandeling met Natuurmonumenten 17 minuten geleden
Afbeelding
Bas Leusenkamp plaats zich voor Nederlands kampioenschap 2 uur geleden
The Fortunate Sons zetten Koningsplein Hellendoorn zaterdag 27 april helemaal op zijn kop.
The Fortunate Sons op Schapenmarkt 14 uur geleden
De parcourscommissie bij de nieuwe Regge-oversteek. Vlnr. Peter Tijhuis, Martijn Schulenburg en Jos Kamp. (Foto: Bas Jongejan)
Regge Survival voegt wedstrijden toe aan programma van 27e editie 16 uur geleden
De fractie van Awaz (staand uiterst rechts). Zij vroegen de Tweede Kamer om meer aandacht voor de invloed van sociale media op de mentale gezondheid van jongeren.
'Jeugd niet genoeg gerepresenteerd' 22 uur geleden
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland gisteren
Afbeelding
Nog enkele kaarten voor In Het Volkspark Festival 19 apr, 07:54
Afbeelding
Column: Oorlogsmaterieel deur de straoten: Heldern vriej! 18 apr, 19:29