Afbeelding
Foto: A. van Ipenburg

Carnaval, alaaf!

Algemeen

HELLENDOORN - Met de enige echte carnavalsoptocht van Hellendoorn is vrijdag 14 februari het startschot gegeven voor het carnaval in de gemeente Hellendoorn. Niet alleen in Hellendoorn was er een optocht, ook de katholieke basisscholen in Nijverdal hielden een optocht. Een gezamenlijk initiatief van carnavalsverenigingen De Ketelaars, De Sükkewottels, De Kruud'n Stampers en De Gagelkealtjes om het carnaval in de gemeente Hellendoorn weer echt op de kaart te zetten.

In verband met de voorjaarsvakantie hielden de Gagelkealtjes hun carnavalsfeesten al op 14 februari. De Ketelaars gaan komend weekend echt los. De echte kenners weten dat carnaval in totaal een dag of 4 tot 5 duurt en dat het vooral ten zuiden van de grote rivieren een uitbundig feest is. Of in Duitsland. Als je van Nijverdal richting Enschede of Raalte gaat, zie je ook diverse aanduidingen dat carnaval redelijk groots gevierd wordt.

In onze gemeente kenden we tot eind jaren '80 een grote optocht en bijbehorend feest, maar dat is daarna wat ingekakt. De prinsen carnaval van nu kregen het feest met de paplepel ingegoten en doen niets liever dan dit feest uitbundig vieren. De Gagelkealtjes doen dat nu al een aantal jaren in Nijverdal, De Ketelaars pakken het dit jaar weer op in Hellendoorn.

"We vinden het nog best spannend," vertelt Thomas, adjudant van Prins Ketel 1 (Eddy Broekmate). "We zijn een jonge groep en hopen dat er genoeg animo voor is. Is Hellendoorn er wel klaar voor? Hellendoorn staat bekend als dorp waar de mensen wel weten wat feest vieren is, ze houden ook van verkleden, maar zal dat ook bij dit feest zo zijn? We zullen zien hoever we kunnen komen. De samenwerking met de andere carnavalsverenigingen is daarin wel heel fijn. We bereiken met z'n allen een veel groter publiek. Wij zijn er in ieder geval helemaal klaar voor en hebben er ontzettend veel zin in!"

De Ketelaars hebben een mooi programma in petto voor de feestvierders. Vrijdag 21 februari trappen ze om 21.00 uur af bij De Barbier met een gezellig voorfeest. DJ Pim draait de sterren van de hemel en leden van de raad van 11 staan een deel van de avond achter de bar! De entree is deze avond helemaal gratis.

Zaterdagavond vieren ze feest in hun residentie, de Lantaarn. DJ Rutger en De Feest Directeuren verzorgen de hele avond de muziek. Op deze avond staat er rond middernacht een ludieke, ceremoniële activiteit op het programma... De avond begint om 21.30 uur en de toegang is 11 euro, net als op zondag. Een combiticket voor beide dagen kost 16 euro.

Zondag sluiten ze het carnaval af in de residentie met Altijd Larstig & Rob Gas d'r op met DJ Maus. Ze beginnen 's middags om 16.00 en stoppen om 22.00 uur.

De kinderen en leerkrachten van de St. Sebastianusschool genoten vrijdag in ieder geval met volle teugen van hun optocht, waar ook de Ketelaars en de Gagelkealtjes aan deelnamen. Zonder raad van 11 natuurlijk geen carnaval. Met twee raden, vrolijke carnavalsmuziek en de bijbehorende confetti en serpentines kon het feest gewoon niet meer stuk!

Door: Tekststroom.com

Afbeelding
Fairtrade documentaire: Slag om de klerewereld 11 uur geleden
De film heeft de Oscar gewonnen voor 'Best original screenplay'.
'Anatomy of a Fall' in ZINema 17 mei, 19:44
Hugo Wouters was in vorm bij beide wedstrijden.
Ravijnheren spelen kwartfinale eredivisie 17 mei, 11:42
Blije teams van de Marijkeschool.
Marijkeschool in regiofinale voetbal 17 mei, 07:50
Afbeelding
Eurol NK Autocross gaat van start in Haarle 16 mei, 19:50
Trainer Joost (links vooraan) met alle deelnemers tijdens de viering van hun 1-jarig jubileum. Alle mannen en vrouwen doen elke week weer enthousiast en op hun eigen niveau mee met de training.
'Opgeven vinden wij echt geen optie' 16 mei, 17:45
Afbeelding
Column: Grillige capriolen van 't härte in Heldern 16 mei, 12:11
Jan Mensink (achterste rij, tweede van links) met 'zijn' Ravijnmannen en begeleidingsteam na het behalen van de halve finale in de play-offs.
'Wilde de vijftig jaar graag volmaken' 16 mei, 10:17