Afbeelding

Column: Crisis

Algemeen

John F. Kennedy, de legendarische Amerikaanse president, vertelde ooit dat het woord crisis twee karakters (letters) heeft in het Chinees: dat van gevaar en dat van een kans. Hij was een optimist. Een crisis kan een kans, een mogelijkheid zijn. Ik denk dat mensen die nu hun bedrijf stil zien vallen, al hun inkomsten zien verdampen, hun toekomst angstig tegemoet zien, hier wel wat anders tegen aan kijken. Laten we eerlijk zijn voor een grote groep is de Coronacrisis een regelrechte ramp. En je zal maar een feest af moeten blazen waar je al heel lang naar uit gekeken hebt. Of. Een geliefd persoon begraven onder kale omstandigheden.

Maar een kans. Een mogelijkheid. Ja ook. Toch wel. Saskia Schreurs zette op Facebook de actie "Coronahulp Hellendoorn Doet" in gang. Mensen die hulp nodig hebben kunnen hun hulpvraag aangeven. En mensen die hulp willen bieden in wat voor vorm dan ook kunnen zich op geven. Binnen enkele uren stroomden de reacties binnen. Opvallend: voornamelijk reacties van mensen die aangaven wel iets te willen doen voor een ander: boodschappen, klusjes, telefoontjes. "Als ik bij de supermarkt even iets mee moet nemen, geef het maar aan dan neem ik het mee, ik woon in de Kruidenwijk."
Gek genoeg nauwelijks hulpvragen. Blijkt maar weer hoe moeilijk dat is. Hulp vragen. Juist mensen die het nodig hebben vinden dat moeilijk. Er is moed voor nodig je afhankelijk op te stellen, te vragen. En dan heb ik het niet over de mensen die dat heel goed kunnen, het opeisen, de mensen die de weg altijd wel weten te vinden. Nee, ik denk aan de bescheiden mensen die in alle stilte en rust de eindjes aan elkaar knopen, hun eenvoudige levens leiden en er altijd weer wat van maken. Ook in tijden van schaarste en crisis.

Iemand iets kunnen geven is een groot geschenk. Het geeft je een goed gevoel. Dankbaarheid. Een gevoel dat je iets betekent. Iets kunnen ontvangen is een even zo groot geschenk wat je een ander kunt geven. Je zegt er mee: ik heb je nodig, je betekent iets voor me, je maakt me blij. Applaus als je dat durft, dat kunt. Vragen. Doe het. We hebben elkaar nodig in het geven en het ontvangen. Het één is niet meer of beter dan het ander. Het is één beweging. Geven en ontvangen. De beweging van mensen die elkaar nodig hebben. Niet zonder elkaar kunnen. Juist nu. In een tijd van crisis. Tijd van gevaar. Tijd van een kans.


weedebee

Afbeelding
Duik in de wereld van het water tijdens Twentse Waterweken 7 uur geleden
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 8 uur geleden
Bas en Tim leverden beide mooie prestaties afgelopen weekend.
Fysion boekt mooie resultaten op NK-heren turnen tweede divisie 9 uur geleden
Afbeelding
Bootcamp for Kids in de meivakantie 12 uur geleden
Afbeelding
Scouting de Reggegroep houdt fietspuzzeltocht 15 uur geleden
Een grote groep klanten stond woensdagochtend te wachten tot ze 'hun' nieuwe Aldi van binnen konden bekijken.
'Het is een prachtige winkel geworden' 17 uur geleden
Afbeelding
Lees de nieuwe Hart van Hellendoorn-Nijverdal al online 18 uur geleden
Coach Jan Mensink was teleurgesteld na afloop van de wedstrijd (foto: Wim Beunk).
Heren Het Ravijn treffen De Zaan en verliezen 24 apr, 19:49