Afbeelding

Overijssel maakt gezamenlijke vuist tegen eikenprocessierups

Algemeen

TWENTE - De laatste jaren neemt de overlast van de eikenprocessierups enorm toe. Om de bestrijding van de eikenprocessierups te verbeteren heeft de provincie het initiatief genomen, samen met de 25 Overijsselse gemeenten, voor een provinciale aanpak. Zo moet onder meer de bestrijdingscapaciteit beter benut worden en de voorlichting naar de burger duidelijker worden.

De Overijsselse gemeenten en de provincie zijn vorig najaar een overleg gestart om tot een betere coördinatie en optimalisatie bij de bestrijding te komen. Dit heeft geleid tot de aanstelling van twee bestuurlijke coördinatoren: de wethouders openbare ruimte en groen van de gemeenten Oldenzaal en Raalte, respectievelijk Evelien Zinkweg en Jacques van Loevezijn. Inmiddels is een plan opgezet met een uniforme aanpak en onderlinge afstemming waarmee elke organisatie een lokaal beheerplan kan maken. Naast gemeenten zijn ook andere organisaties en diensten betrokken die eiken op hun terreinen hebben staan, zoals natuurorganisaties, grondeigenaren, waterschappen en Rijkswaterstaat. Deze Overijsselse aanpak is volgens het ministerie van LNV uniek in Nederland.

Biodiversiteit
Op de lange termijn helpt het versterken van natuurlijke vijanden (roofinsecten, zangvogels en vleermuizen) bij de aanpak van de eikenprocessierups. Zo kunnen gemeenten zorgen voor meer kruiden in wegbermen. Deze kruiden trekken roofinsecten aan. Er kunnen nestkasten worden opgehangen en meer struweel aangeplant, zodat zangvogels rust- en broedplekken vinden. Gemeenten kunnen particulieren ook stimuleren om hun tuinen groener in te richten en agrariërs om kruidenrijke randen om hun percelen aan te leggen. Daarnaast kunnen er andere soorten dan eiken worden geplant in lanen, parken en plantsoenen.

Afbeelding
Bas Leusenkamp plaats zich voor Nederlands kampioenschap 54 minuten geleden
The Fortunate Sons zetten Koningsplein Hellendoorn zaterdag 27 april helemaal op zijn kop.
The Fortunate Sons op Schapenmarkt 13 uur geleden
De parcourscommissie bij de nieuwe Regge-oversteek. Vlnr. Peter Tijhuis, Martijn Schulenburg en Jos Kamp. (Foto: Bas Jongejan)
Regge Survival voegt wedstrijden toe aan programma van 27e editie 14 uur geleden
De fractie van Awaz (staand uiterst rechts). Zij vroegen de Tweede Kamer om meer aandacht voor de invloed van sociale media op de mentale gezondheid van jongeren.
'Jeugd niet genoeg gerepresenteerd' 21 uur geleden
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 23 uur geleden
Afbeelding
Nog enkele kaarten voor In Het Volkspark Festival gisteren
Afbeelding
Column: Oorlogsmaterieel deur de straoten: Heldern vriej! 18 apr, 19:29
Afbeelding
Vier nieuwe films te zien bij ZINema 18 apr, 17:39