Afbeelding

Goed voorbereid aan de slag na Klic-melding bij het kadaster

Algemeen

TWENTE - De mooie dagen en het meer thuis zitten, is voor velen een uitnodiging om ook eens de tuin grondig aan te pakken. Regelmatig heeft de noeste arbeid van graven echter een negatief gevolg: kabels of leidingen in de grond worden beschadigd.

Even wat cijfertjes. In 27 procent van de gevallen zijn graafwerkzaamheden de oorzaak van stroomstoring. Gedurende het tuinseizoen wordt bijna elke week wel melding gedaan van een beschadigde gasleiding door graafwerkzaamheden. Het repareren van de schade aan elektriciteits- en gasleidingen kost Enexis, netbeheerder in Overijssel, Noord-Brabant, Limburg, Drenthe en Groningen, per jaar zo'n 4,3 miljoen euro. En dat wordt door de netbeheerder natuurlijk verrekend in de netkosten, die op de rekening van de energieleverancier staan.

Aan de slag
Kabels en leidingen liggen vaak in een bepaalde volgorde in de grond. De eerste kabel die men bij graven waarschijnlijk tegenkomt is de glasvezel- of internet-/televisiekabel, daarna volgen elektriciteitskabel, gasleiding, waterleiding en riool. De eerste kabel is vaak ook de meest kwetsbare, omdat deze geen beschermend omhulsel heeft zoals de elektriciteitskabel. Al is dit omhulsel geen garantie. Handmatig graven doet u het best voorzichtig en laagje voor laagje. Mogelijk dat u probeert om met een metaaldetector de kabels en leidingen op te sporen, maar er is een betere manier: de Klic-melding.

Klic-melding
Een Klic-melding wordt bij het Kadaster gedaan. Na de melding ontvangt u van het Kadaster een overzicht van netbeheerders die eigenaar zijn van kabels en/of leidingen in de grond. Deze netbeheerders zullen u op de hoogte brengen van ligging van elektriciteitskabels, gasleidingen, waterleidingen, televisie-/internetkabels, glasvezel- of telefoonkabels, voor zover deze gegevens bekend zijn. De kosten van de Klic-melding bedragen 15 euro. Bij handmatig graven is de Klic-melding handig, maar bij machinaal graven is dit zelfs verplicht!

Gaslucht
Toch gas- of elektriciteitsleiding geraakt ondanks alle zorgvuldigheid? Bel het landelijke storingsnummer Elektriciteit en gas 0800 9009 (24/7 bereikbaar).

Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 12 minuten geleden
Bas en Tim leverden beide mooie prestaties afgelopen weekend.
Fysion boekt mooie resultaten op NK-heren turnen tweede divisie 50 minuten geleden
Afbeelding
Bootcamp for Kids in de meivakantie 4 uur geleden
Afbeelding
Scouting de Reggegroep houdt fietspuzzeltocht 6 uur geleden
Een grote groep klanten stond woensdagochtend te wachten tot ze 'hun' nieuwe Aldi van binnen konden bekijken.
'Het is een prachtige winkel geworden' 9 uur geleden
Afbeelding
Lees de nieuwe Hart van Hellendoorn-Nijverdal al online 10 uur geleden
Coach Jan Mensink was teleurgesteld na afloop van de wedstrijd (foto: Wim Beunk).
Heren Het Ravijn treffen De Zaan en verliezen 22 uur geleden
Maak Koningsdag extra gezellig door te profiteren van 20 procent korting op de gehele collectie bij Unique Mode.
Kom extra genieten bij Unique Mode gisteren