Twentse arbeidsmarkt fiks onder druk

TWENTE - Het is op dit moment lastig om de arbeidsmarkt-gevolgen van de coronacrisis exact te voorspellen. Maar de eerste cijfers van het UWV geven vooralsnog niet een té schokkend beeld van de situatie afgelopen maand.

In april werden de effecten van de coronacrisis duidelijk(er) zichtbaar. Ook het UWV kon goed de crisis merken; het aantal WW-uitkeringen steeg aanzienlijk, terwijl er de afgelopen jaren in deze periode normaliter juist daling zichtbaar was. Met name jongeren, horecapersoneel en uitzendkrachten krijgen het zwaar te verduren. Eind april verstrekte het UWV 10.185 WW-uitkeringen in Twente. Ten opzichte van maart was dit een toename van ruim 15,1 procent. Hoog, maar wel minder dan de landelijke stijging van 16,7 procent. Ook elders in Overijssel was de stijging minder groot dan het landelijke beeld.

Zwaar getroffen
Dat de crisis dus een impact heeft is wel duidelijk. Maar wáár die impact ligt varieert wel van sector tot sector. Zo nam uiteraard de hoeveelheid werk in de horeca af en ook van uitzendkrachten werd vaker afscheid genomen. Zo nam het aantal WW-uitkeringen bij uitzendbedrijven toe met 52 procent en in de horeca met 43 procent. Met name jongeren worden hierdoor hard getroffen, aangezien zij relatief vaak werkzaam zijn in de horeca. Er is wel hoop dat velen straks weer aan de slag kunnen nu ook de horeca weer beperkt open gaat en regionaal het toerisme op gang zal komen. Er is dan goede kans op seizoenswerk voor deze jongeren om zo toch wat te verdienen de komende tijd. Juist voor deze groep is vakantiewerk erg belangrijk, omdat ze dit geld bijvoorbeeld ook gebruiken in de aanloop naar een komend studiejaar of andere belangrijke uitgaven.

Meer berichten
 
Auto zoeker