Open monumentendag 2019.
Open monumentendag 2019. (Foto: Erve Hofman)

Erve Hofman weer open

HELLENDOORN - Museum Erve Hofman is er klaar voor. De gemeente heeft deze week hun protocol goedgekeurd, dus gaan ze dinsdag 21 juli weer open voor publiek. "We hebben de nodige aanpassingen gedaan en niet alle gidsen zijn beschikbaar, maar we gaan in ieder geval op dinsdag en donderdag weer gasten ontvangen," vertelt Dinand Webbink.

Corona viel ook het museum rauw op het dak. "We waren helemaal klaar om open te gaan en toen bleven we dicht. Dat was wel even slikken, want we hadden net een expositie over de Tweede Wereldoorlog ingericht. 5.000 exemplaren van onze oorlogskrant lagen klaar voor bezoekers. En we zagen gelijk diverse activiteiten in het water vallen. De palmpasenoptocht en het dagje Hellendoorn bijvoorbeeld, die we altijd met veel plezier organiseren."
Toch zaten ze niet bij de pakken neer. De oorlogskrant hebben ze uitgedeeld bij alle verzorgingshuizen en neergelegd bij Albert Heijn. "Zo konden we toch aandacht besteden aan 75 jaar vrijheid en de expositie blijft tot volgend jaar staan, als we wel gaan vieren. Corona heeft ons in zekere zin ook geholpen. We willen al jaren een goede, digitale presentatie van het museum maken. Daar gaan we nu echt mee aan de slag. De Rabobank heeft ons een mooie bijdrage gegeven, waardoor we dit ook kunnen realiseren. We maken verschillende informatieve en educatieve filmpjes, die we kunnen delen op sociale media, maar die scholen ook kunnen gebruiken als voorbereiding op een bezoek van de leerlingen aan het museum. In de filmpjes maken we veel verbindingen tussen verleden en heden en daarom hebben we bewust voor een jonger persoon als 'presentator' gekozen."
Naast deze ontwikkeling heeft het museum een tweetal wandelingen uitgezet, zogenaamde audiotours. "Je kunt die wandelingen lopen via een app op je mobiel. Het Klepperderk-pad is een historische wandeling door het dorp, waarbij je op verschillende plaatsen informatie krijgt over die plek. Bij de Johanna van Buren-wandeling loop je ook door het dorp, maar krijg je specifieke informatie over het leven van Johanna." Ook hier verbinden ze verleden en heden, door plekken die nu van belang zijn voor het dorp, zoals bijvoorbeeld De Lantaarn, te noemen.

Meer berichten
 
Auto zoeker