Column: Stroom- en prikkeldraad

Met een kanon op een mug schieten heet het. De hele klas straffen omdat er een paar een zootje van maken. Moet je niet te vaak doen heb ik geleerd. Sterker je moet het nooit doen. De raddraaiers aanpakken, de tehardrijders, de waaghalzen, de vervuilers, de brutalen, de hondenpoepnietopruimers, de lichtvervuilers, de tuinversteners, de lawaaimakers, de oplichters, de drugshandelaars, de wiettelers, de mishandelaars, de verkrachters, de valsspelers, de sjoemelaars, de witwassers, de fraudeurs, de belastingontduikers, de witteboordencriminelen, de oplichters, de verzakers, de racisten, de sexisten, de ..... vult u maar aan. Het is de reflex waar we gauw in vervallen.

Laten we een afspraak maken! Stel een regel op! Een protocol! Maak een nieuwe wet! Plaats borden! Plak een briefje op de deur! Waarschuwingstekens! Zet er een hek om! Maak hobbels in de weg! Zet grote plantenbakken neer! Prikkeldraad! Stroomdraad!
Het helpt niet. Slechtwillenden zullen altijd een weg vinden. Stoertjes aan de waterkant die het vertikken om hun troep op te ruimen en staan te dansen op de Reggebrug. Irritant, vervelend, onuitstaanbaar. Wat doe je eraan? De omgeving dichtspijkeren is niet de oplossing. De verantwoordelijkheid van vrije mensen in een vrij land kunnen niet alle mensen dragen. De goedwillenden, en dat zijn de meesten, de mensen die gewoon even willen zwemmen in de Regge zijn de pineut.

Wetten en regels: zo min mogelijk. En als je er hebt, handhaaf ze dan. En! Spreek elkaar er op aan. Voed elkaar op. Doe dat dan ook. Niet naar de gemeente gaan om te klagen en dan hopen dat die er wat op verzint. Zelf zeggen: “He jongelui, gooi je afval nou even in de bak daar, zo moeilijk is dat toch niet?" De samenleving zijn wij. Daar hoort verantwoordelijkheid bij. Daar hoort open communicatie bij. Maar. Daar hoort ook enige flexibiliteit bij. We zijn allemaal jong geweest toch? Allemaal wel eens iets gedaan wat wel heel stoer was maar niet deugde? En zeg eens: hoeveel dagen in het jaar is het nou zulk mooi weer dat je in de Regge wilt zwemmen? Is er nou echt geen andere oplossing dan stroom- en prikkeldraad? Het is toch jammer dat in ons vrije Nederland jongeren op een zonnige zomerdag niet van de brug af het water in mogen springen? "De meeste mensen deugen" zegt historicus Rutger Bregman*. Dat is zo, dat geldt ook voor jonge mensen. Dat geldt ook in Nijverdal, Hellendoorn.

weedebee

*De meeste mensen deugen, bestseller van Rutger Bregman

Meer berichten
 
Auto zoeker