Foto: A. van Ipenburg

Kleine kernen samen naar een goede transitie

MARLE/EGEDE/HANCATE/EELEN/RHAAN - In de kleine kernen van de gemeente Hellendoorn slaan bewoners de handen ineen om samen tot een goede transitie van fossiele naar CO2 neutrale energie te komen.

Met een drietal informatiebijeenkomsten in elke kern vragen de werkgroepen samen of er genoeg draagvlak in de kernen is voor deze werkgroepen. "Vanuit de landelijke overheid kwam via de provincie en de regio de vraag aan de inwoners mee te denken over het bereiken van de doelstellingen," vertelt Gerrit Haselhorst, voorzitter van de werkgroep Marle. "De gemeente Hellendoorn heeft als kartrekker binnen deze gemeente de vraag uitgezet naar alle dorpsraden en plaatselijk belang partijen. In Marle hadden we vrij snel een werkgroep en wilden we beginnen met informatiebijeenkomsten, maar door de coronamaatregelen konden die niet doorgaan. Ondertussen kwamen we in contact met de werkgroep in Eelen en Rhaan en besloten we samen op te trekken."

Zo hebben ze samen informatieboekjes gemaakt voor alle inwoners van de kernen, die deze week verspreid zijn en hangen er langs de invalswegen spandoeken. "Omdat we het belangrijk vinden dat zoveel mogelijk mensen naar de informatie-avonden komen, halen we de aanmeldformulieren persoonlijk huis-aan-huis op. Niet om de mensen onder druk te zetten, maar zodat we zeker weten dat iedereen op de hoogte is. We willen dat iedereen onbevangen zijn mening geeft. Gaan we als werkgroepen door met het zoeken naar en aanleveren van ideeën hoe wij in ónze buurt de doelstellingen kunnen behalen, of laten we het over aan de gemeente?" Een verwachting over de uitspraak van bewoners geeft Gerrit niet. "Alle leden van de werkgroep staan er volledig neutraal in. Als ik nu mijn persoonlijke mening geef, kan ik mensen beïnvloeden en dat wil ik absoluut niet. Als de mensen willen dat wij als werkgroep doorgaan is dat goed, maar als ze alles aan de gemeente over willen laten is dat ook goed."
De informatieavonden in Marle zijn op dinsdag 25 augustus en 1 en 8 september. In Eelen en Rhaan zijn ze op maandag 24 en dinsdag 25 augustus en maandag 1 september. Ze beginnen om 20.00 in de buurthuizen.

Meer berichten
 
Auto zoeker