Brandweer alert op natuurbranden

NIJVERDAL - Het is momenteel bijzonder warm in de regio. Op het moment van schrijven vallen de mussen van het dak op weer een recordwarme dag. En wie naar buiten kijkt, ziet droge en verdorde natuur. Té droge natuur; die helaas nu extra vatbaar is voor brand. Maar de brandweer is steeds beter voorbereid op deze risico's.

De afgelopen jaren zien we steeds extremere droogte in de regio. Met recordwarme dagen rond de 35 graden en een gebrek aan regen droogt de natuur zienderogen uit. We begonnen dit voorjaar helaas al met regentekorten, die sindsdien alleen maar opgelopen zijn. Natuurbranden zijn in Twente een groot risico. We hebben immers veel natuur over een grote oppervlakte; op plekken waar lang niet altijd mensen in de buurt zijn. Het is dan ook vaak lastiger om natuurbranden te ontdekken. De brandweer zet daarom onder meer luchtsurveillance in in de regio om branden te ontdekken. Wanneer u zelf iets ziet, is het verstandig om gelijk 112 te bellen. Belangrijk is ook om alert te zijn op het risico dat brand voor u heeft. Bosbranden kunnen zich namelijk zeer snel verspreiden; het vuur kan onder de juiste omstandigheden namelijk zo'n 25 kilometer per uur bereiken volgens het KNMI - sneller dan de gemiddelde hardloper. Signaleert u een natuurbrand? Let dan ook altijd op welke kant de windrichting op staat en loop haaks op het vuur het gebied uit.

Voorzichtig met vuur
Het belangrijkste advies is om voorzichtig te zijn met vuur en hitte in het buitengebied. Stook niet, en zet ook niet zomaar een barbecue op. Andere veel voorkomende oorzaken van natuurbranden zijn bijvoorbeeld de hete uitlaat van een auto die in een berm staat, maar ook blikseminslag kan dit veroorzaken.

Beter voorbereid
De afgelopen jaren is veel geïnvesteerd door de brandweer om de bestrijding van natuurbranden te verbeteren. Zo zijn afgelopen jaar nieuwe bosbrandbestrijdingsvoertuigen aangekocht, die nu in gebruik zijn in onder meer de kazerne in Nijverdal, maar ook andere plaatsen zoals Tubbergen en Denekamp. Deze zijn lichter gebouwd voor off-road gebruik en voorzien van de nodige veiligheidssystemen. Daarnaast zijn er speciaal getrainde brandweermensen voor inzet bij grotere natuurbranden in de regio.

Meer berichten
 
Auto zoeker