Afbeelding

Wiener potpourri in D’Oale Grieze

Algemeen

HELLENDOORN - De blokfluit - wie kent dit instrument niet? En allemaal weten we uit de geschiedenisboekjes dat dit instrument zijn hoogtijdagen vierde in de Barok, maar werd door de dwarsfluit, de hobo en de klarinet met hun hogere decibelproductie verdrongen.

De blokfluit bleef echter na de Barok gewoon doorbestaan en deed wat zovelen doen onder bedreiging: een andere naam aannemen, een andere woonplaats zoeken, een andere verschijningsvorm tonen. De blokfluit dook onder in Wenen, en werd de Csakán... Een naam ontleend aan een oude Hongaarse strijdbijl, later gestileerd tot wandelstok. De wandelstok werd tot metgezel op reis en om op reis ook muziek te kunnen maken, werd de wandelstok tegelijkertijd blokfluit, met een afschroefbaar stok-gedeelte en een opschroefbare klankbeker. En juist die ‘Wanderlust’ maakte het instrument in Wenen weer ongekend populair. Zó populair, dat hobo-virtuoos Ernest Krähmer zijn instrument in de steek liet voor de Csakán en furore maakte in de jaren 30 van de 19e eeuw.

D’Oale Grieze
In een programma met muziek van Diabelli, Krähmer, Giuliani, Bosisio vertellen Annelies Schraa (op de Csakán) en Michiel Niessen (gitaar) het spannende verhaal van een bijna verloren gegaan instrument, de her-ontdekking van een groot stuk repertoire, dat ten grondslag ligt aan de Klassieke muziek zoals wij die nu kennen. Kom luisteren op zaterdagavond 26 september 20.00 uur in de PKN-kerk (D’Oale Grieze) in Hellendoorn. Bestel wel van tevoren uw kaarten; in verband met de coronamaatregelen is er maar beperkt plaats in de kerk en vol = vol. In de voorverkoop via de website wiener.ingoedehanden.management betaalt u voor dit concert 22,50 euro en aan de kassa op locatie is dat 25,- euro. U kunt bij de kassa pinnen of contant afrekenen. Voor Studenten/CJP geldt een korting en betaalt u 15,- euro. Kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen.

Tafereel uit de bevrijdingsstraat in het Memory Vrijheidsmuseum. Het ontbijt zal plaatsvinden in de centrale hal, maar ontbijters kunnen het museum wel bezoeken. (Foto: MVM)
Meld je volgende week aan voor bevrijdingsontbijt 1 uur geleden
Afbeelding
Zonnebloem 75 jaar 3 uur geleden
Afbeelding
Lentewandeling met Natuurmonumenten 5 uur geleden
Afbeelding
Bas Leusenkamp plaats zich voor Nederlands kampioenschap 7 uur geleden
The Fortunate Sons zetten Koningsplein Hellendoorn zaterdag 27 april helemaal op zijn kop.
The Fortunate Sons op Schapenmarkt 20 uur geleden
De parcourscommissie bij de nieuwe Regge-oversteek. Vlnr. Peter Tijhuis, Martijn Schulenburg en Jos Kamp. (Foto: Bas Jongejan)
Regge Survival voegt wedstrijden toe aan programma van 27e editie 21 uur geleden
De fractie van Awaz (staand uiterst rechts). Zij vroegen de Tweede Kamer om meer aandacht voor de invloed van sociale media op de mentale gezondheid van jongeren.
'Jeugd niet genoeg gerepresenteerd' 19 apr, 11:56
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 19 apr, 10:07