Van beperkingen naar sluiting

NIJVERDAL - “Geen thuisfeestjes, ga liever naar een horecazaak”, zei minister-president Rutte medio augustus. Eind september moest het aantal “alcoholische contactmomenten” toch beperkt worden: alle eet- en drinkgelegenheden moesten de deuren om 22.00 uur sluiten. En inmiddels is de horeca weer gesloten. Dit is hoe twee Nijverdalse horecaondernemers deze maatregel ervaren.

"Normaal zaten wij als grandcafé rond half negen mooi vol, de laatste weken soms rond half acht al”, zegt Yvette Hoogland van N-Joy. Dit lijkt op het eerste gezicht geen probleem voor de uitbater, maar vanaf dan was het klokkijken. "Als er tafels om negen uur vrij komen, kon ik geen nieuwe gasten meer verwelkomen.”
Overbuurman Gert de Jong van café ‘In de Gauwe Geit' heeft de gevolgen van de maatregelen ook ondervonden. Hij moest vorig weekend rond half vijf 's middags al een nee verkopen. "Het zijn stamgasten die na het voetballen de kantine niet in mogen. Ik vind het erg vervelend dat ik ze dan ook niet binnen kan laten in verband met de hoeveelheid mensen.”

De lichten uit
"Het voelde zo gek om tien uur de kroeg al leeg te hebben”, zegt De Jong. In de Gauwe Geit moet het juist hebben van de drankverkoop. Bij N-Joy werden nog vaak tapas besteld. "Dat is fijn, maar om tien uur gingen de lichten alweer uit. Veel voordeel zat er dus helaas niet aan”, merkt bedrijfsleidster Hoogland op. Het viel haar ook op dat iedereen het café rustig verlaat, maar vervolgens afspraken om bij iemand thuis verder te borrelen.

Alternatieven
De twee uitbaters hadden ondertussen ook tijdelijke bezigheden verzonnen. Het personeel van N-Joy maakte en bezorgde borrelplankjes. Gert stond vijf dagen per week aardappels te stampen voor diverse soorten stamppot. "Het is niet echt een alternatief, maar gewoon iets extra's”, zei de stamppotchef. Beide ondernemers probeerde er dus maar het beste van te maken en dan volgt de persconferentie waarin de sluiting van de horeca wordt afgekondigd. "We balen er enorm van en we hopen dat de Nijverdalse en landelijke horeca hier doorheen komt!", aldus N-Joy.

Meer berichten