Afbeelding

Column: Wintertijd

Algemeen

Wie heeft dat toch verzonnen? Wintertijd en zomertijd. Vooral vanaf het moment dat de zomertijd ingaat protesteert alles in mij. Niet uit bed kunnen, zin in eten op de verkeerde tijd. De gordijnen die niet meer dicht hoeven ’s avonds. En dan heb ik het niet eens over alle klokken die omgezet moeten worden en altijd weer de puzzel: uh moet die nou voor of achteruit de klok?

Bekend is dat een groot deel van de bevolking nadelen ondervindt van de zomertijd: slaapproblemen, minder uitgerust, middagdip. Ouders van kleine kinderen weten er van mee te praten. En de dieren. De koeien in de wei gaan niet ineens een uur eerder melk geven. De gevolgen van de omschakelingen hebben meer invloed op de mens dan gedacht. Nederland heeft sinds 1977 weer zomer- en wintertijd. Na de energiecrisis was het vanuit de gedachte energie te besparen. Je maakt optimaal gebruik van de natuurlijke lichtbron: de zon. Het is de vraag of dat inderdaad het geval is. Airco’s die langer aan moeten doen het energievoordeel voor een groot deel teniet. De meeste landen in de wereld doen er niet aan. In Nederland gaan ook steeds meer stemmen op om het af te schaffen. Het zou een achterhaald concept zijn. Het ingebouwde ritme van de mens moet je niet verstoren door kunstmatig de tijd te veranderen. Gewoon het hele jaar wintertijd aanhouden dus. Je aanpassen aan de ligging van het land ten opzichte van de zon.

Rusland is ons al voorgegaan. Daar wordt de zomertijd afgeschaft. Altijd wintertijd. De Doema nam de maatregel. Volgens zeggen op aandringen van Mr Poetin himself, die ’s ochtends zo slecht op gang kon komen. Dat bedoel ik nou.

weedebee

The Fortunate Sons zetten Koningsplein Hellendoorn zaterdag 27 april helemaal op zijn kop.
The Fortunate Sons op Schapenmarkt 7 minuten geleden
De parcourscommissie bij de nieuwe Regge-oversteek. Vlnr. Peter Tijhuis, Martijn Schulenburg en Jos Kamp. (Foto: Bas Jongejan)
Regge Survival voegt wedstrijden toe aan programma van 27e editie 1 uur geleden
De fractie van Awaz (staand uiterst rechts). Zij vroegen de Tweede Kamer om meer aandacht voor de invloed van sociale media op de mentale gezondheid van jongeren.
'Jeugd niet genoeg gerepresenteerd' 7 uur geleden
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 9 uur geleden
Afbeelding
Nog enkele kaarten voor In Het Volkspark Festival 11 uur geleden
Afbeelding
Column: Oorlogsmaterieel deur de straoten: Heldern vriej! gisteren
Afbeelding
Vier nieuwe films te zien bij ZINema gisteren
Afbeelding
Gemeente heeft plannen voor Hellendoorn Noord 18 apr, 14:25