Foto: Rudy Agterkamp

Atletics Survival bestaat 10 jaar

NIJVERDAL - De survival sport ontstond eind jaren ‘80 in Beltrum. Het duurde niet lang of in Nijverdal waren er diverse atleten die ook wel geïnteresseerd waren in deze nieuw sport. Er werd een begin gemaakt met survival trainingen en bij Atletics werden al survival wedstrijden georganiseerd.

In 1996 werd door Atletics de eerste Reggesurvival voor de jeugd georganiseerd. Na 5 zeer succesvolle jaren werd de survivaltak van Atletics opgericht onder de naam Reggesurvival. Langs de atletiekbaan werd een survivalbaan ingericht en daarmee was Atletics de eerste atletiek vereniging van Nederland met een survival afdeling.

Trainers
Op 9 juli 2010 werden de toenmalig bestuursleden van de SSAR (Stichting Survival en Adventure Race) gevraagd, trainingen te gaan verzorgen op deze nieuwe survivalbaan. Deze 6 trainers hadden vele jaren aan diverse survivalruns in Nederland en België deelgenomen en waren hierdoor inmiddels ervaringsdeskundig te noemen. Bilal Durmaz, Dennis Kogelman en Peter Baan gaven per toerbeurt training aan volwassenen, terwijl Erik Rietberg, Aschwin Ekkel en André Gorter wekelijks ook op baan verschenen voor jeugdtrainingen. Aschwin en André deden daarnaast ook het beleid, de planning en trainingsvoorbereiding erbij. Erik was verantwoordelijk voor de bouw en materiaal. Na enige tijd stopte Bilal en Dennis, Peter bleef als back-up inzetbaar. Inmiddels zijn er diverse trainers en sporters gekomen en gegaan natuurlijk, maar het verloop binnen de afdeling is bijzonder laag te noemen. Peter Baan gaf bij aanvang één keer per maand les, stopte toen enige tijd en verzorgd nu al weer wat jaren de wedstrijdtraining op donderdag. Rudy Agterkamp moet ook zeker worden genoemd, hij begon op 1 augustus 2012 met training geven (bij de jeugd) en hielp altijd bij de (ver)bouw van de baan. André Gorter geeft inmiddels al meer dan 10 jaar training en een korte rekensom leert dat hij inmiddels zijn 2.250ste training heeft gegeven. Tijdens de algemene ledenvergadering van 2014 werd de naam AV Atletics veranderd in ASV Atletics. De survival afdeling was nu ook in de naam terug te vinden. Een jaar later werd het nieuwe logo in gebruik genomen. Met veel passie evolueerde deze afdeling in een stabiele en fanatieke groep van zo’n 165 sporters.

Successen
Veel Atletics leden strijden in de landelijke competitie mee in de top 10. Peter Baan werd in het seizoen 2017-2018 Nederlands kampioen op de middellange afstand bij de mannen 50+ en in het seizoen 2019/2020 werd Jesse Linthorst Nederlands kampioen op de korte survivalrun. Thijs Havinga werd tweede, Hugo Braas vierde en Jochem Pot werd zesde. Daarmee werd het afgelopen seizoen een top jaar voor Atletics. In 2019 werd Jesse vijfde op het WK obstacle run voor mannen onder de 20 jaar.

Meer berichten