Van café naar kringloop

NIJVERDAL – Nu de horeca nog steeds op slot zit, richten veel ondernemers in deze sector zich tijdelijk op andere werkzaamheden. Zo ook Gert de Jong. Naast het afhalen van maaltijden begint hij vrijdag 20 november zijn eigen kringloopwinkel.

De Jong gooit zijn kroeg In de Gauwe Geit even over een andere boeg. Het idee voor een kringloopwinkel ontstond toen hij een paar dozen met oude spulletjes tegenkwam. “Deze stonden in de schuur voor als ik weer op een rommelmarkt kon staan”, aldus de uitbater. Als fervent kringloopsnuffelaar kon hij het idee niet loslaten en de voorbereidingen kwamen op gang.

Overstap voelt vreemd
Als kringloopfan is deze wereld geen onbekende voor De Jong. Toch voelt de tijdelijke overstap naar winkelier volgens hem gek. “Ik heb ook geen flauw idee hoe het gaat lopen. Misschien zijn er momenten dat er niemand komt en je er in je eentje zit.” Gelukkig voor de kroegbaas heeft hij nog andere werkzaamheden. “Ik blijf de afhaalmaaltijden doen, dus ik kan altijd aardappels schillen en stampen”, zegt hij lachend. Het oorspronkelijke idee was om vrijdag 13 november de deuren van zijn winkel te openen. “Ik heb het wel onderschat”, zegt De Jong. “Vanwege de horecabestemming van het pand moesten we naar de gemeente om het een en ander aan te vragen.” Hierbij kregen de café-eigenaar en zijn vriendin hulp van een kennis. “Sowieso krijgen we heel veel hulp van vrienden, dat is echt geweldig.” Dankzij de hulp met het uitzoeken en prijzen van producten zijn de deuren vanaf 20 november geopend.

Niet alles is te koop
Eén ding moet volgens De Jong duidelijk zijn: de iconische heilige beelden van zijn café, waaronder de Mariabeelden en wijwaterbakken, blijven waar ze staan. “Daar heb ik geen moment over getwijfeld.” Tijdens het gesprek geeft de kringloopfanaat aan dat sommige producten mogelijk ook niet in de verkoop gaan. “Mensen doneren de leukste dingen, ik moet me bedwingen om zelf niet alles mee te nemen”, grapt hij. Wilt u rondneuzen in de kringloopwinkel of iets doneren? Kijk op de Facebookpagina en website van In de Gauwe Geit voor actuele informatie.
Tekst: EG-WÉL

Meer berichten
 
Auto zoeker