Afbeelding
Foto: ANWB

Fietsverlichting ‘AAN in het donker’

Algemeen

HELLENDOORN - Fietsers zijn kwetsbaar in het verkeer. Daarom is het belangrijk dat zij in de donkere wintermaanden goed zichtbaar zijn. Hiervoor is de campagne ‘AAN in het donker’ gestart.

“Nu we de winter ingaan, fietsen we steeds vaker in het donker. Dan gaat het erom dat je gezien wordt door andere verkeersdeelnemers”, zegt minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwshuizen. De vier weken durende campagne gaat in samenwerking met scholen, sportverenigingen, fietsenmakers en non-profitorganisaties als Veilig Verkeer Nederland. Met elkaar hopen de ruim tweeduizend vrijwilligers zo’n zestigduizend fietsers te helpen.

Veilig Verkeer Nederland
Veilig Verkeer Nederland zegt dat de campagne meer kan betekenen. “Het is een mooi moment om niet alleen je fietsverlichting, maar ook reflectie en bandprofiel te controleren”, aldus woordvoerder Rob Stomphorst. Volgens een recent onderzoek van deze organisatie blijkt dat vier op de tien fietsers hun kapotte fietsverlichting niet zelf repareert. “Het gevolg hiervan is dat reparatie wordt uitgesteld en er ongelukken kunnen gebeuren.” Een ander punt dat Veilig Verkeer Nederland opvalt is het veelvuldige gebruik van losse lampjes. Deze zijn wel toegestaan, maar vaak minder zichtbaar dan vaste fietsverlichting. Gemonteerde lampen hebben ook andere voordelen. “Vaste fietsverlichting kan niet gestolen worden, je kan het niet vergeten mee te nemen en is daarnaast ook duurzamer”, vertelt de organisatie.

‘Zet je licht aan!’
Ook ANWB Nederland doet rond deze tijd haar jaarlijkse campagne. Op veel fietspaden zijn de tijdelijke graffititags ‘Zet je licht aan!’ alweer te spotten. “Deze worden door vrijwilligers geplaatst”, laat ANWB weten. Via haar website stelde de Wielrijdersbond vijfendertigduizend gratis tagpakketten met daarin een sjabloon en spuitkrijt beschikbaar. De organisatie zegt dat de tagpakketten razend populair waren.

Extra tips
Zorg voor duidelijke lampen op de fiets. Wit of geel voor, rood achter. Zet deze niet op knipperstand, want dat is niet toegestaan. “Het scheelt je een boete van vijfenvijftig euro”, schrijft de politie op haar site.

Tekst: EG-WÉL  

Tafereel uit de bevrijdingsstraat in het Memory Vrijheidsmuseum. Het ontbijt zal plaatsvinden in de centrale hal, maar ontbijters kunnen het museum wel bezoeken. (Foto: MVM)
Meld je volgende week aan voor bevrijdingsontbijt 1 uur geleden
Afbeelding
Zonnebloem 75 jaar 3 uur geleden
Afbeelding
Lentewandeling met Natuurmonumenten 5 uur geleden
Afbeelding
Bas Leusenkamp plaats zich voor Nederlands kampioenschap 7 uur geleden
The Fortunate Sons zetten Koningsplein Hellendoorn zaterdag 27 april helemaal op zijn kop.
The Fortunate Sons op Schapenmarkt 20 uur geleden
De parcourscommissie bij de nieuwe Regge-oversteek. Vlnr. Peter Tijhuis, Martijn Schulenburg en Jos Kamp. (Foto: Bas Jongejan)
Regge Survival voegt wedstrijden toe aan programma van 27e editie 21 uur geleden
De fractie van Awaz (staand uiterst rechts). Zij vroegen de Tweede Kamer om meer aandacht voor de invloed van sociale media op de mentale gezondheid van jongeren.
'Jeugd niet genoeg gerepresenteerd' 19 apr, 11:56
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 19 apr, 10:07