Provincies blij met Europees geld midden- en kleinbedrijf

Provincies blij met Europees geld midden- en kleinbedrijf

TWENTE - De provincies Overijssel en Gelderland zijn blij met de toekenning van Europees geld voor innovatie en herstel van het MKB. De komende jaren ontvangen zij gezamenlijk 179 miljoen euro van de EU voor dit doel.

Afgelopen week werden de afspraken hiervoor bekrachtigd. Het geld komt uit fondsen voor innovatie en ondersteuning in het MKB; de zogeheten EFRO-fondsen. Maar ook een Europees herstelfonds voor opvangen van corona-gevolgen draagt hieraan bij.

Erg blij
Gedeputeerde Eddy van Hijum is uiteraard erg blij met deze toekenning. Er is in Overijssel en zeker in Twente veel bedrijvigheid die al actief is met innovatie en duurzaamheid. Hij ziet dit dan ook als een stevige impuls voor het midden- en kleinbedrijf. “Daarnaast blijven we in gesprek met het Rijk over aanvullende cofinanciering. Innovaties in sectoren waar we sterk in zijn, zoals medische technologie, agro en food en de energietransitie, dragen bij aan een slim en sterk MKB. Dat ook in de toekomst zorgt voor welvaart en werkgelegenheid in Overijssel en Gelderland. Het geld zal onder meer ingezet worden voor verduurzaming van maakindustrie in de regio.”

Goede lobby
Het nette bedrag van 179 miljoen euro is ook te danken aan een effectieve lobby. Aanvankelijk dreigde de bijdrage namelijk veel lager uit te vallen, omdat onze regio’s niet in aanmerking komen voor toekenningen uit een Europees JTF-fonds, wat meer gericht is op grotere industriële clusters. Toch werd dankzij een actieve lobby een compensatie bedongen van 55 miljoen euro. De provincies blijven samen bezig om ook nog andere fondsen aan te boren.

Meer berichten
 
Auto zoeker