Wout Brama, Henny Thijssen en vele anderen ‘geven licht’ in donkere dagen

Wout Brama, Henny Thijssen en vele anderen ‘geven licht’ in donkere dagen

TWENTE - Is december 2020 een maand om naar uit te kijken of juist om tegenop te zien? Dat is de vraag die de Twentenaren Annemarie, Lucinde, Ellen en Jurre zichzelf stelden. Dit was voor hen aanleiding voor het project ‘Voorbij Corona’. Een project waarin elke dag in december iemand uit Twente zijn of haar corona-ervaring deelt.

Het begon als een burgerinitiatief aan de keukentafel in Borne, maar groeide al snel uit tot iets groots. Annemarie en Ellen zagen de noodzaak om dit project Twentebreed te trekken, maar realiseerden zich nog niet wat dit betekende voor het werk dat verzet moest worden. Met Jurre als cameraman en Lucinde als journalist erbij legden zij de basis voor een reeks prachtige portretten. Denk aan Wout Brama in een lege Grolsch Veste en muzikant Henny Thijssen over de anticlimax na het winnen van The Voice Senior, maar ook aan de 90-jarige zuster Josephine, een medewerker van een Covid19-teststraat en de kapster om de hoek.
Annemarie licht de sympathieke actie toe: “Dit is in vele opzichten een bijzonder jaar. De impact van het coronavirus is enorm. En zeker in deze tijd, nu de dagen korter worden, wordt alles uitvergroot. De eenzaamheid, het verdriet, de wanhoop. Waar normaal gesproken het einde van het jaar wordt gebruikt voor herdenkingsbijeenkomsten met muziek, gedichten en het ontsteken van kaarsen wordt ons dat dit jaar onmogelijk gemaakt. Dit bracht ons bij elkaar en zo ontstond het initiatief. Op deze manier hopen we mensen in deze emotionele tijden samen te brengen en steun te geven in de ervaring van een ander.” Ze vervolgt: “We hebben zowel kopstukken uit onze regio als onbekenden Twentenaren gevraagd. Ze geven met hun verhaal steun bij het verlies van een dierbare of het verlies van een baan, maar het kan net zo goed steun geven bij het verlies van je vrijheid en van die zo vanzelfsprekende december-gezelligheid. Iedereen heeft wel iets groots of juist iets kleins om over te rouwen.”

De mooi in beeld gebrachte ‘lichtpuntjes’ worden vanaf 1 december dagelijks getoond via 1twente.nl en de socialmediakanalen van 1Twente.


Meer berichten