Het geloof is niet in het kerkgebouw, maar in de kerkganger

Het geloof is niet in het kerkgebouw, maar in de kerkganger

HELLENDOORN - De feestdagen zijn weer achter de rug. Voor velen van ons verliepen de kerkdagen ook op geloofsgebied anders dan gebruikelijk. Veel kerken in de regio besloten namelijk om de kerkdiensten rond Kerstmis anders te laten verlopen dan we gewend zijn.

Het bijwonen van fysieke diensten is dankzij de moderne technologie niet altijd meer nodig, hoewel veel mensen nog wel een duidelijke voorkeur hebben om zeker rond de kerstdagen en andere kerkelijke feesten fysiek aanwezig te zijn. Het afgelopen jaar is al veel kennis opgedaan met het organiseren van online diensten én met de benodigde toegangscontrole om een beperkt aantal mensen bij de fysieke diensten aanwezig te laten zijn.

Geloven in de lockdown
Na de toespraak van premier Mark Rutte op 14 december werd ook door de landelijke kerken nogmaals gekeken naar hoe diensten veilig kunnen verlopen en wat wel of niet haalbaar is. Op papier hebben de kerken een brede vrijheid om toch te kunnen vieren, maar de landelijke organisaties scharen zich achter het belang van de collectieve veiligheid: maximaal 30 personen bij een viering is in veel kerken nu de norm. De overheid en kerken blijven uiteraard bij het vaste advies om alle hygiëneregels goed in acht te nemen en alleen een fysieke dienst te bezoeken wanneer u in een goede gezondheid bent zonder klachten. Alleen zo houden we elkaar en de brede gemeenschap gezond en coronavrij.

Nieuwe inzichten
Een belangrijk thema voor veel mensen is dat hun belevenis van het kerkelijk leven aanzienlijk anders is in de lockdown dan voorheen. Immers, wanneer je niet naar de kerk kunt terwijl je dit wel zou willen, is het voor veel mensen toch een gemis. Daarom proberen de kerken ook juist buiten de diensten om mensen zoveel mogelijk te helpen; zo kunt u ook buiten de diensten gebruik blijven maken van bijvoorbeeld de pastoraal werkers. Een overpeinzing die de afgelopen maanden vaker naar voren kwam: een kerk is ook maar een verzameling van stenen en mortel, het geloof treffen we in elkaar. Laten we dus om blijven kijken naar elkaar op een veilige manier.

Meer berichten
 
Auto zoeker