Afbeelding
Foto: Arisha Ray Singh / Shutterstock.com

Brandweer Twente afgelopen jaar iets vaker uitgerukt

Algemeen

TWENTE - In 2020 kwam Brandweer Twente 4.113 keer in actie om brand te bestrijden en hulp te verlenen. Dat is iets meer dan in 2019. In dat jaar waren er 4.038 incidenten. Vanuit 29 kazernes verleende de brandweer gemiddeld ruim 11 keer per dag hulp aan de inwoners van Twente.

Stephan Wevers, commandant van Brandweer Twente, vertelt: ‘’We hebben een gemiddeld, maar een druk jaar achter de rug. Iets meer incidenten dan in 2019. Dat komt vooral doordat we in het afgelopen jaar meer stormdagen gehad hebben dan in het jaar daarvoor. Ook moesten we vaker assistentie verlenen aan de ambulancedienst. Dat zien we terug in het aantal dienstverleningen (van 746 naar 829). Het aantal branden daalde van 1.457 naar 1.369. Een goede ontwikkeling, maar dat zijn er toch bijna vier per dag. Branden hebben enorm veel impact, dat zag je onlangs weer in Zuna, daar werd een woonboerderij door brand verwoest. We blijven ons onverminderd inzetten om het aantal branden omlaag te krijgen’’, aldus Wevers. Op de website jaarbericht.brandweertwente.nl staat een overzicht van alle incidenten en overige activiteiten van het afgelopen jaar.

Impact COVID-19 
De commandant vertelt ook over de gevolgen van COVID-19 op het werk van de brandweer: ‘’Inwoners kunnen altijd rekenen op de inzet van de brandweer, maar door COVID-19 moesten we extra waakzaam zijn op onze paraatheid. Gelukkig hebben we onder onze repressieve collega’s weinig positieve besmettingen gehad zodat we onze paraatheid altijd konden borgen vanuit alle 29 kazernes. Ook kregen we door COVID-19 een steuntje in de rug. Dankzij het thuiswerken van vrijwilligers hadden we minder te maken met tekorten overdag.’’

28 grote branden
Bij een klein deel, 28 van het totaal aantal branden, ging het om (zeer) grote branden. Meestal is hiervoor de hulp van meerdere eenheden noodzakelijk. Zo bestreden brandweerlieden vanuit meerdere kazernes een brand bij een autobedrijf in De Lutte op 23 mei. En vlak voor de kerstdagen waren er nog twee grote incidenten in Borne en Hengelo.

Werving vrijwilligers
Met de verhuizing in Almelo is de brandweer het nieuwe jaar voortvarend begonnen. Ook zal de brandweer in februari, net als in 2020, weer nieuwe brandweervrijwilligers gaan werven. Wevers: ‘’We moeten onze paraatheid blijven borgen en daarom is het noodzakelijk om, ondanks dat we midden in de coronacrisis zitten, nieuwe vrijwilligers te gaan aantrekken. We zoeken dus enthousiaste mannen en vrouwen die een steentje willen bijdragen aan een veilig Twente. In februari gaan we daarom een online campagne voeren.’’

Afbeelding
Bas Leusenkamp plaats zich voor Nederlands kampioenschap 22 seconden geleden
The Fortunate Sons zetten Koningsplein Hellendoorn zaterdag 27 april helemaal op zijn kop.
The Fortunate Sons op Schapenmarkt 12 uur geleden
De parcourscommissie bij de nieuwe Regge-oversteek. Vlnr. Peter Tijhuis, Martijn Schulenburg en Jos Kamp. (Foto: Bas Jongejan)
Regge Survival voegt wedstrijden toe aan programma van 27e editie 14 uur geleden
De fractie van Awaz (staand uiterst rechts). Zij vroegen de Tweede Kamer om meer aandacht voor de invloed van sociale media op de mentale gezondheid van jongeren.
'Jeugd niet genoeg gerepresenteerd' 20 uur geleden
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 22 uur geleden
Afbeelding
Nog enkele kaarten voor In Het Volkspark Festival gisteren
Afbeelding
Column: Oorlogsmaterieel deur de straoten: Heldern vriej! 18 apr, 19:29
Afbeelding
Vier nieuwe films te zien bij ZINema 18 apr, 17:39