Afbeelding

Column: Lichtpuntjes…

Algemeen

Ze zijn er wel, je moet ze alleen kunnen zien. Of, mooier nog, er eentje zijn..

De laatste maanden van 2020 belden veel ouders ons over de achterstand van hun basisschoolkind en hun zorgen om de cito toetsen en de daarbij behorende keuze voor het vervolgonderwijs. Ook ouders van jongeren op het voortgezet onderwijs maken zich zorgen: gaat mijn kind het allemaal wel redden?

Online onderwijs en de lockdowns zijn voor sommige kinderen fijn. Ze ontwikkelen zich met mooie resultaten, worden niet afgeleid door (irritante) klasgenootjes en andere randzaken in een live schoolomgeving. Maar veel kinderen/jongeren hebben last van de (thuis)situatie en vinden het hele online gebeuren maar niks. Voor hen schept het alleen maar meer afstand. Hun ouders vragen ons: wat te doen? Hierbij kort een paar dingen die je samen kunt doen.

Lezen, (jeugd)journaal kijken en er over napraten, informatieve series/documentaires kijken, knutselen, bouwen (lego, blokken, LaQ), opruimen (sorteren, afscheid nemen van oude spullen, weggeven), wandelen (de mooiste filosofische vragen komen dan boven). Tijdens al deze activiteiten kunnen/mogen taal (denk aan de woordenschat) en rekenen/wiskunde (denk aan de statistieken over corona) best een rol spelen. Sterker nog, ga er mee spelen!

Probeer je kinderen ook te stimuleren (online) contact te houden, met vrienden en klasgenoten. Samen online een film of een serie kijken is prima te doen. Zo zijn ze op een andere manier toch gezellig samen.

Mochten er straks, of nu al, problemen zijn, weet dan dat wij er zijn en op verschillende manieren kunnen helpen. We werken met twee kindercoaches en een orthopedagoog. Verder hebben wij drempel/screeningstoetsen voor zowel rekenen en taal, zodat we redelijk snel kunnen zien op welk niveau jouw kind zit. Mogelijkheden genoeg, als je ze maar ziet.

Lichtpuntjes zijn er overal en wij willen ze zeker wel zijn!

Ingrid Aaltink
Kennis Educatie Centrum/
Huiswerkbegeleiding Nijverdal

Ingrid Aaltink

The Fortunate Sons zetten Koningsplein Hellendoorn zaterdag 27 april helemaal op zijn kop.
The Fortunate Sons op Schapenmarkt 5 minuten geleden
De parcourscommissie bij de nieuwe Regge-oversteek. Vlnr. Peter Tijhuis, Martijn Schulenburg en Jos Kamp. (Foto: Bas Jongejan)
Regge Survival voegt wedstrijden toe aan programma van 27e editie 1 uur geleden
De fractie van Awaz (staand uiterst rechts). Zij vroegen de Tweede Kamer om meer aandacht voor de invloed van sociale media op de mentale gezondheid van jongeren.
'Jeugd niet genoeg gerepresenteerd' 7 uur geleden
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 9 uur geleden
Afbeelding
Nog enkele kaarten voor In Het Volkspark Festival 11 uur geleden
Afbeelding
Column: Oorlogsmaterieel deur de straoten: Heldern vriej! gisteren
Afbeelding
Vier nieuwe films te zien bij ZINema gisteren
Afbeelding
Gemeente heeft plannen voor Hellendoorn Noord 18 apr, 14:25