Afbeelding

Irritatie over lang reizen en vaccineren in vrieskou

Algemeen

TWENTE - De vaccinatie van mobiele, thuiswonende senioren komt goed op gang. Maar er zijn nog zeker wel wat kanttekeningen te maken bij het verloop van dit proces. Ook ouderenbond ANBO maakt zich zorgen over het verloop tot nu toe.

Het vaccineren van de mobiele, thuiswonende 80/90-plussers lijkt bij diverse GGD-locaties voor wat organisatorische problemen te zorgen, zo signaleert de ouderenbond. Zo noemen zij in algemene zin het feit dat deze groep vaak relatief ver moet reizen naar de centrale vaccinatielocaties, wat lastig is wanneer je geen naasten die je kunnen brengen en halen of eigen auto hebt. Wanneer deze senioren dan aankomen op de vaccinatielocatie blijkt er ook niet echt iets geregeld qua aangenaam wachten. Zo komt het voor dat ouderen een half uur tot een uur buiten moeten wachten.

Weinig ouderenkennis
De ouderenbond denkt dat de GGD-afdelingen in algemene zin te weinig kennis hebben om deze specifieke doelgroep zo goed mogelijk te helpen. Zo noemt de ANBO het gegeven dat ouderen vaak vroeg naar een onbekende locatie komen, omdat ze niet weten wat hen te wachten staat. Gevolg is dat ouderen, die vaak al niet lang kunnen staan, buiten moeten wachten in de kou. Het advies is dan ook om buiten tenten, heaters en stoelen te plaatsen. Of liever nog, het inzetten van mobiele prikunits die dit dichter bij de mensen uit kunnen voeren.

Veel irritatie
Via social media zijn inderdaad veel verhalen te lezen over de onhandigheden in het proces. Er lijkt amper een logica in te ontdekken: Enschedese senioren worden naar Almelo of zelfs Zwolle gestuurd, senioren in Winterswijk naar Enschede en zelfs een Nijevener werd door de Drentse GGD naar Enschede gestuurd in plaats van Zwolle, omdat dit dichterbij zou zijn. Zeker voor de groep 90-plussers is reizen binnen de gemeente vaak al een hele klus, laat staan zo’n relatief verre tocht. Zeker omdat velen van hen geen eigen vervoer hebben.

Afbeelding
Hé notaris, verklaar 's! 1 uur geleden
Afbeelding
Column: Härte van oons dörpien: zîej hebt 't käts verknald 13 uur geleden
Afbeelding
'Van mijn kleinkinderen krijg ik veel inspiratie' 15 uur geleden
Afbeelding
De Paashaas op bezoek! 17 uur geleden
Afbeelding
ColumLicht balsemen 19 uur geleden
King Stage
Volledige line-up Dauwpop 2024 bekend: Donnie, The Horse Company en Michelle David & The True-Tones toegevoegd 19 uur geleden
Inwoners kunnen een bijdrage aanvragen om mee te kunnen doen met sport, cultuur, onderwijs en maatschappelijke activiteiten.
Meedoenregelingen: voor een extra steuntje in de rug 21 uur geleden
Afbeelding
Ontdek het avontuur: de ZorgSaam Reggedaltrail 23 uur geleden