Afbeelding

Hellendoorn gaat door met asbestsanering

Algemeen

HELLENDOORN - De sanering van asbestdaken in de gemeente Hellendoorn blijft aan de orde. In 2019 strandde de wet, die asbest per 1 januari 2024 zou verbieden, in de eerste kamer. Gemeente Hellendoorn gaat in het belang van de volksgezondheid wel door met stimuleren van sanering.

Bij een nulmeting in 2017 werd ruim 450.000 m2 aan asbestdaken in de gemeente geregistreerd. Per 1 januari 2021 is dit nog 390.000 m2. ”Dat is een mooi resultaat maar we hebben nog een hoop te doen,” constateert wethouder Beintema. “Asbestdaken blijven een sluipend gevaar voor de volksgezondheid want door weersinvloeden slijten de dakplaten en komen kankerverwekkende asbestdeeltjes in ons milieu terecht. Om nog maar te zwijgen van het gevaar bij brand. Daarom blijven we de eigenaren van asbestdaken vragen om hun dak te saneren.”

Agrarische panden
In het agrarische gebied ligt nu nog 340.000 m2 asbestdak, op bedrijfspanden circa 3.400 m2 en op schuren en dergelijke in de bebouwde kom ongeveer 45.000 m2. Het grootste deel van de asbestdaken ligt dus op agrarische panden; daar valt dan ook de meeste winst te boeken. De komende jaren wil de gemeente daarom extra aandacht geven aan voorlichting over en stimulering van asbestsanering in het buitengebied. Belangrijk is wel of de provincie dit jaar nog komt met een nieuwe subsidieregeling voor ‘asbestdaken er af en zonnepanelen erop’.

Overige panden
Op bedrijvenpark 't Lochter zijn bijna alle asbestdaken inmiddels gesaneerd. Particulieren kunnen ook hun steentje bijdragen. Voor hen blijft de regeling gelden dat er maximaal 35m2 asbesthoudende dakplaten gratis kan worden afgeleverd op het afvalbrengpunt. In 2020 leverde deze regeling zo'n 2.200 m2 asbestdaksanering op en tot en met 2025 blijven de kosten voor deze regeling voor de gemeente.

Een blij team van Draw2design. Zij gingen met de felbegeerde titel en bijbehorende beeldje terug naar de zaak.
'Draw2design is een terechte winnaar' 25 minuten geleden
Afbeelding
Hé notaris, verklaar 's! 2 uur geleden
Afbeelding
Column: Härte van oons dörpien: zîej hebt 't käts verknald 14 uur geleden
Afbeelding
'Van mijn kleinkinderen krijg ik veel inspiratie' 16 uur geleden
Afbeelding
De Paashaas op bezoek! 18 uur geleden
Afbeelding
ColumLicht balsemen 20 uur geleden
King Stage
Volledige line-up Dauwpop 2024 bekend: Donnie, The Horse Company en Michelle David & The True-Tones toegevoegd 20 uur geleden
Inwoners kunnen een bijdrage aanvragen om mee te kunnen doen met sport, cultuur, onderwijs en maatschappelijke activiteiten.
Meedoenregelingen: voor een extra steuntje in de rug 22 uur geleden