Prins Twan (rechts) en Adjudant Ramon
Prins Twan (rechts) en Adjudant Ramon Foto: Gagelkealtjes

Uniek en origineel carnaval voor De Gagelkealtjes

Algemeen

NIJVERDAL – Prins Twan van de Gagelkealtjes kijkt terug op een uniek carnaval. Het feest dat normaal bekend staat om grote evenementen kreeg dit jaar een coronaproof randje in Gagelkoele (Nijverdal).

“De huidige situatie heeft een beetje roet in het eten gegooid”, zegt Prins Twan. Toch heeft de zogenoemde Raad van Elf bepaald carnaval dit jaar gewoon te vieren. “We wilden niet weggooien wat de prinsen de laatste jaren hebben opgebouwd.”

Ander soort carnaval
“Wij hadden na de bouwvak het gevoel dat het nog wel goed zou komen. Met name het kindercarnaval dachten we wel te kunnen doen”, vertelt de prins. Toen later de besmettingen weer opliepen bleek die ballon niet op te gaan. “We hebben meteen een aantal commissies in het leven geroepen om tot een ander soort carnaval te komen.”

Samenwerking
Carnaval 2021 was hierdoor origineel te noemen. Prins Twan kijkt terug op een geslaagde bingoshow, waarbij er samenwerking was met veel lokale ondernemers. “We zaten aan ruim duizend deelnemers. Dat had ik gehoopt, maar eigenlijk niet verwacht.” Ook de Valentijnsontbijtjes gingen als zoete broodjes over de toonbank. “We hebben zondag ruim honderd ontbijtjes bezorgd.” Prins Twan laat weten dat hij het fijn vindt dat inwoners en ondernemers een warm hart toedragen aan de Gagelkealtjes.

Uniek
Het feit dat Twan voor het tweede jaar prins is, is uniek in de carnavalswereld. “Laat ik zo zeggen, een nieuwe prins zou ik prima vinden, maar het is een tegenvallend jaar om prins te zijn.” Een lichtpuntje voor de Gagelkealtjes is dat ze sinds dit jaar zichzelf officieel een stichting mogen noemen. “De komende tijd gaan we bezig met zaken zoals donateurs zoeken. Zo kunnen we investeren in het Nijverdals carnaval.”

Carnaval
De Gagelkealtjes willen vooral laten zien dat het feest draait om saamhorigheid. “Carnaval is niet slechts een groot zuipfestijn”, merkt Twan op. Hoewel het van oorsprong een katholiek feest is, geeft de prins aan dat dit geen vereiste is. “Je hoeft niet katholiek te zijn. Iedereen is welkom. Wij willen gezelligheid voor de hele gemeenschap.”

Tekst: EG-WÉL

The Fortunate Sons zetten Koningsplein Hellendoorn zaterdag 27 april helemaal op zijn kop.
The Fortunate Sons op Schapenmarkt 11 uur geleden
De parcourscommissie bij de nieuwe Regge-oversteek. Vlnr. Peter Tijhuis, Martijn Schulenburg en Jos Kamp. (Foto: Bas Jongejan)
Regge Survival voegt wedstrijden toe aan programma van 27e editie 13 uur geleden
De fractie van Awaz (staand uiterst rechts). Zij vroegen de Tweede Kamer om meer aandacht voor de invloed van sociale media op de mentale gezondheid van jongeren.
'Jeugd niet genoeg gerepresenteerd' 19 uur geleden
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 21 uur geleden
Afbeelding
Nog enkele kaarten voor In Het Volkspark Festival 23 uur geleden
Afbeelding
Column: Oorlogsmaterieel deur de straoten: Heldern vriej! 18 apr, 19:29
Afbeelding
Vier nieuwe films te zien bij ZINema 18 apr, 17:39
Afbeelding
Gemeente heeft plannen voor Hellendoorn Noord 18 apr, 14:25