Afbeelding
Foto: Gemeente Hellendoorn

Column: Afvalcontainers

Algemeen

Laatst gooide ik inderhaast het groene afval per ongeluk in de PMD-container. Het was koud en er waaide een gure oostenwind. De container was net geleegd, ik probeerde met een schep het vuil eruit te halen. Het lukte me niet. Te diep. Na een paar pogingen heb ik het gelaten. Het was smerig koud. En de bak erg groot.

Ik lees dat ik niet de enige ben die zich wel eens vergist. Sterker nog onze gemeente heeft laatst een boete van het afvalbedrijf gekregen, omdat het PMD-afval in de gemeente verkeerd gescheiden is. Daardoor is de OZB-verlaging min of meer teniet gedaan. Door het tekort van € 350.000 op het afval gaat de OZB toch nog licht omhoog. Weliswaar één procent maar toch!

Er is een kaart waar precies op staat waar welk vuil in moet, toch snap ik heel goed dat er fouten gemaakt worden. Er is niet altijd de tijd om precies uit te zoeken waar iets nou thuishoort. Regelmatig vraag je je af waar moet dit nou in. En hoe vies mag iets zijn?

In verschillende plaatsen in Nederland wordt het afval achteraf gescheiden. Burgemeester Anneke Raven vertelde op HOifm dat in deze regio niet de machines zijn die dat kunnen. Dat die apparatuur ook behoorlijk prijzig is.

De PMD-container is bij mij het eerste vol. Ik sta er iedere keer versteld van hoeveel plasticafval ik produceer. Ik lees dat het meeste afval gerecycled wordt, maar ik lees ook dat er mensen zijn die daar aan twijfelen. Ik durf er geen uitspraak over te doen. Maar wat mij betreft gaan we terug naar één container die iedere week wordt opgehaald en dat het afval in het afvalbedrijf correct wordt gescheiden, zodat het gerecycled kan worden.

Blijft dat we met ons allen zouden moeten blijven hameren op minder (plastic) verpakkingsmateriaal.

weedebee

Afbeelding
Column: Oorlogsmaterieel deur de straoten: Heldern vriej! 11 uur geleden
Afbeelding
Vier nieuwe films te zien bij ZINema 13 uur geleden
Afbeelding
Gemeente heeft plannen voor Hellendoorn Noord 16 uur geleden
Afbeelding
Column: Vakmanschap... 19 uur geleden
In 'Wat bezielt je' vertelt Paul Janse over zijn leven en zijn geloof, dat door de jaren heen veranderd is.
Paul Janse schuift aan bij Wil de Bruine in Wat bezielt je 21 uur geleden
Het nieuwe urban skatepark in het Blokkenpark is bijna klaar, maar is al in gebruik genomen. (Foto: Wouter de Wilde | DE WILDE MEDIA)
Opening van Urban Skatepark 17 apr, 19:45
Afbeelding
Inge fotografeert hobby's: Renate houdt van schilderen 17 apr, 18:05
De drone stuurt de coördinaten door zodat de vrijwilligers de dieren of nesten kunnen weghalen.
Project opsporen en redden 17 apr, 13:53